Στα 22,3 εκατ. δολ. η μέση αμοιβή για τους CEO το 2022 - 288 φορές πάνω από τους υπαλλήλους τους

 Στα 22,3 εκατ. δολ. η μέση αμοιβή για τους CEO το 2022 - 288 φορές πάνω από τους υπαλλήλους τους

Οι αμοιβές των κορυφαίων CEO των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,7% πέρυσι, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό και πολύ περισσοτέρο από τις αμοιβές των εργαζομένων 

 

Η μέση αμοιβή για τους κορυφαίους CEO των ΗΠΑ αυξήθηκε 7,7% πέρυσι στα 22,3 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη, καθώς τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα βοήθησαν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων στις ΗΠΑ υποχώρησαν σύμφωνα με το Reuters.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς ήταν οι CEO της Jefferies Financial Group και της Prologis Inc σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη από την ερευνητική εταιρεία Equilar.

Η μελέτη εξέτασε τους 100 υψηλότερα αμειβόμενους CEO σε δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ με έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερα που έλαβαν αποζημίωση στις 31 Μαρτίου. Μια παρόμοια επισκόπηση πέρυσι έδειξε αύξηση των αμοιβών των CEOs κατά 31% για το 2021.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκε 6,5% το 12μηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 7% την προηγούμενη περίοδο.

Οι αμοιβές μεταξύ των CEO αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ το 2022. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ ήταν 1.132 δολάρια τον Δεκέμβριο, αυξημένες κατά 3,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Τα υψηλότερα κέρδη των Διευθύνοντων Συμβούλων ώθησαν τη διάμεση «αναλογία αμοιβών» σε 288 φορές την αμοιβή του μέσου υπαλλήλου τους, από 254 φορές το 2021.

Τα μισθολογικά κέρδη των των Διευθύνοντων Συμβούλων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο η συνολική απόδοση του S&P 500 ήταν αρνητική κατά 18%, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη. Η συνολική απόδοση για τις εταιρείες των οποίων η αμοιβή των Διευθύνοντων Συμβούλων μελετήθηκε ήταν αρνητική 11%.

Η ενίσχυση των κερδών των αμοιβών Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν τα βραβεία μετοχών που έχουν γίνει κεντρικό στοιχείο της αμοιβής των στελεχών των ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο για τους υπαλλήλους. Η διάμεση αξία των μετοχών επιβράβευσης του Διευθύνοντος Συμβούλου αυξήθηκε 20% στα 13,8 εκατομμύρια δολάρια για το 2022. Η ίδια διευθύντρια έρευνας Courtney Yu είπε ότι πολλά από αυτά απονεμήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τους κορυφαίους ηγέτες τους στη θέση τους.

Μία από τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις είσε διευθύνων σύμβουλος της Jefferies, Richard Handler, του οποίου τα 56,9 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε πέρυσι ήταν σχεδόν διπλάσια από τη συνολική του αποζημίωση το 2021.

Το ποσό της αμοιβής, 25 εκατομμύρια δολάρια, αντικατόπτριζε μια εφάπαξ "επιχορήγηση για τη συνέχιση της ηγεσίας" μετοχών, αναφέρει ο πληρεξούσιος του Jefferies. Στη συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 29 Μαρτίου μόνο το 59%, των ψήφων υποστήριξε την αμοιβή.

Μια ακόμη μεγάλη αύξηση είχε ο Hamid Moghadam, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας logistics real estate Prologis, του οποίου η συνολική αποζημίωση 48,2 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι ήταν 93% μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι, κυρίως λόγω των μετοχών επιβράβευσης.

Εκπρόσωπος της Prologis είπε ότι η περσινή επιβράβευση αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η απόδοση μέρους της επιχείρησής της ξεπέρασε τους τριετείς στόχους, δημιουργώντας αξία για τους επενδυτές. Ο ιδρυτής Moghadam για χρόνια έπαιρνε μισθό μόλις 1 $. «Η αποζημίωση του Διευθύνοντος Συμβούλου μας βασίζεται και θα συνεχίσει να βασίζεται 100% στην απόδοση», είπε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ