Πότε θα δοθεί επίδομα ανεργίας και μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πότε θα δοθεί επίδομα ανεργίας και μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες
Στα… χαρτιά όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και μάλιστα πληρώνουν γι’ αυτά. Είτε είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ, είτε είναι μισθωτός του ΙΚΑ, πρέπει να εισπράττει επίδομα ανεργίας όταν γίνεται η… στραβή. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα μητρότητας το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των μισθωτών. Όλα αυτά στη θεωρία. Διότι στην πράξη, ούτε επίδομα ανεργίας εισπράττουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε επίδομα μητρότητας. Υποτίθεται ότι είναι δύο ζητήματα τα οποία οδεύουν προς επίλυση και οι διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν είναι οι εξής

Για το επίδομα μητρότητας

Ο νόμος 4097/2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και ο οποίος αφορά στην εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας, περιλαμβάνει διάταξη η οποία ανοίγει το δρόμο για την παροχή μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες. Συγκεκριμένα, το άρθρο 6 αναφέρει ότι : «Στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται ο φορέας, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου 1».

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, επιβάλλει την καταβολή του επιδόματος και σε γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να περιμένουν τους τρεις υπουργούς να καθορίσουν τις λεπτομέρειες.

Και για το επίδομα ανεργίας

Οι επιτηδευματίες είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα για το συγκεκριμένο θέμα καθώς περιμένουν εδώ και μήνες από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας να υπογράψει την υπουργική απόφαση η οποία είναι έτοιμη πριν από τις εκλογές του Μαίου. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταβάλλει εισφορές για μια παροχή που δεν έχουν την ώρα μάλιστα που η αναδουλειά θερίζει στις τάξεις των επαγγελματιών.

Υποτίθεται ότι επίδομα ανεργίας το οποίο θα ξεκινάει από τα 360 ευρώ τον μήνα (ή έως 3000 ευρώ τον χρόνο) θα δικαιούνται ελεύθεροι επαγγελματίες. Έμποροι, βιοτέχνες και γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Με βάση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που έχει διαρρεύσει εδώ και μήνες, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, ο δικαιούχος απαιτείται, σωρευτικά, να
πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στον φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
  • Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας:
  1. 1.Εισφορές για έναν χρόνο, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1η Ιανουαρίου του 2012.
  2. 2.Εισφορές για τουλάχιστον 2 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1η Ιανουαρίου του 2013.
  3. 3.Εισφορές για τουλάχιστον 3 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά.
  • Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.
  • Διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος και σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών φορέων.
  • Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης ξένης χώρας, για το χρονικό διάστημα που δικαιούται το βοήθημα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον ανωτέρω τομέα.
  • Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.
  • Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α’ και β’ βαθμού συγγένειας.
  • Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
  • Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ