«Παγίδα» ΟΑΕΕ σε χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν

«Παγίδα» ΟΑΕΕ σε χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν
Η σημερινή δημοσίευση του αναθεωρημένου μνημονίου στην ελληνική, επαναφέρει στο προσκήνιο την «παγίδα» που ετοιμάζει ο ΟΑΕΕ προκειμένου να βελτιώσει τα έσοδά του. Ασφαλισμένοι οι οποίοι απαλλάσσονταν μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, θα υποχρεωθούν από το νέο έτος να πληρώσουν  

Τι λέει το μνημόνιο; «οι αρχές θα προβούν σε μια συνολική επανεξέταση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ με στόχο να εντοπίσουν όλες τις ισχύουσες εξαιρέσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης, εισάγοντας πιο αποτελεσματικές διαδικασίες πληρωμής». Πίσω από αυτή την …επιταγή του μνημονίου η οποία θα πρέπει να εκπληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, κρύβονται δύο μέτρα:

1. Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993, οι λεγόμενοι νέοι ασφαλισμένοι, ακόμη και αν έχουν εκδώσει δελτίο παροχής υπηρεσιών, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισφορές στο ΤΕΒΕ εφόσον είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης. Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται ως μισθωτός πληρώνοντας ΙΚΑ, ναι μεν εγγράφεται στο ΤΕΒΕ επειδή έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος και ως ελεύθερος επαγγελματίας, από την άλλη όμως απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής εισφορών, με μοναδική υποχρέωση να προσκομίζει σε ετήσια βάση στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αποδεικτικό πληρωμής των ενσήμων στο ΙΚΑ. Ο συγκεκριμένος κανόνας, προς το παρόν, δεν έχει και ποσοτικό κριτήριο. Δηλαδή, ο ΟΑΕΕ δεν εξετάζει για ποιο μισθό έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος. Αρκείται στη βεβαίωση ότι έχουν κολληθεί ένσημα. Η πράξη λοιπόν αποδεικνύει ότι εργαζόμενοι εμφανίζονται κάπου ως μισθωτοί με έναν πολύ χαμηλό μισθό (π.χ με μερική απασχόληση και αποδοχές της τάξεως των 200-300 ευρώ μηνιαίως) για να απαλλάσσονται από το ΤΕΒΕ και ταυτόχρονα εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους με το «μπλοκ». Ποια πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι; Για να ισχύσει η απαλλαγή από το ΤΕΒΕ, ο εργαζόμενος θα οφείλει να εμφανίζει στο άλλο ταμείο που θα επιλέξει μισθό πλήρους απασχόλησης ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

2. Η δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται, είναι η είσπραξη των εισφορών να γίνεται πλέον ανά μήνα και όχι ανά δίμηνο όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ