Αυτό είναι το σχέδιο για το Νεώριο Σύρου

Αυτό είναι το σχέδιο για το Νεώριο Σύρου

"Ζούμε μια ιστορική ευκαιρία, το αμερικάνικο ενδιαφέρον είναι έντονο και οι συνθήκες βοηθούν ώστε τα σχέδια να γίνουν πραγματικότητα. Με πολύ αγώνα και προσπάθεια μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει hub σε πολλούς κλάδους". Τα λόγια ανήκουν στον επικεφαλής του ομίλου ONEX  επιχειρηματία Πάνο Ξενοκώστα. 

Τα ναυπηγεία στην Ελλάδα έχουν ιστορία 160 ετών και έχουμε την κουλτούρα των ναυπηγείων και τη ναυτοσύνη, είχε υποστηρίξει ο κ. Ξενοκώστας προσθέτοντας ότι "το timing είναι ιδανικό λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και πιστεύω στις δυνατότητες του ναυπηγείου Σύρου να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια".

Σήμερα έχει 310 εργαζόμενους και το 2020 θα έχει 1000. Φέτος επισκευάζονται 28 πλοία ενώ το 2019 ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 100.

Το ναυπηγείο θα δραστηριοποιηθεί σε 4 κλάδους:

α) επισκευή εμπορικών πλοίων,

β) νέα πλοία άμυνας, όπως κορβέτες και τορπιλάκατους,

γ) επισκευές, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις για πλατφόρμες offshore πετρελαίου και

δ) Mega Yaughts.

Μόλις προχθές το Πρωτοδικείο Σύρου έκανε αποδεκτή την αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας "Νεώριο Σύρου" που είχε συζητηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το ναυπηγείο να περνάει πλέον στον απόλυτο έλεγχο της ONEX. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Παράλληλα προβλέπει μερικό "Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, αλλά και κούρεμα σε μη ουσιώδεις προμηθευτές. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπει να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις προς την Alpha ποσού 2 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 40,18% των οφειλόμενων υποχρεώσεων. Οι υποχρεώσεις προς την Πειραιώς 1,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 81,59% των οφειλόμενων υποχρεώσεων. Η Νέα Εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους στην υπό εξυγίανση εταιρεία εφάπαξ, ήτοι σε 1 δόση, 60 εργάσιμων ημερών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής τα οφειλόμενα ποσά που αναλογούν σε έκαστο εργαζόμενο. Οι υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή του βασικού χρέους/κεφαλαίου της οφειλής στο σύνολό του (100%) το οποίο ανέρχεται σε 5.692.199,86 ευρώ και διακανονίζεται και αποπληρώνεται σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ