Σπριντ για την επένδυση στο Ελληνικό

Σπριντ για την επένδυση στο Ελληνικό

 

 

 


Στην επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ρύθμιση, η οποία έχει την έγκριση και της Lamda Development και υπογράφουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, προβλέπει ότι για τους περιβαλλοντικούς όρους των έργων υποδομής και της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, δεν απαιτούνται τμηματικές μελέτες όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Η τροπολογία προβλέπει ότι θα κατατεθεί ενιαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να εκτιμηθούν συνολικά οι επιπτώσεις του έργου, δεδομένου μάλιστα όπως αναφέρεται ότι «πολλά από αυτά (σ.σ τα έργα) αναπτύσσονται γραμμικά σε όλες τις ζώνες του Μητροπολιτικού πόλου».

Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες υπαγορεύονται και από τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στην έκδοση οικοδομικών αδειών (4495/2017), τροποποιούν και τις προβλέψεις του νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού (4062/2012) σε ότι αφορά τα περιγράμματα κτιρίων ή εγκαταστάσεων, την οριοθέτηση κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και τις «κτιριακές ενότητες», δηλαδή τις περιοχές που προορίζονται για την χωροθέτηση κτιριακών έργων.

Με τον καθορισμό των κτιριακών ενοτήτων και τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων διαμορφώνεται η χωρική οργάνωση και εξειδίκευση των βασικών πολεοδομικών μεγεθών και χρήσεων που προβλέπει το ΣΟΑ για το μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής, τις περιοχές προς πολεοδόμηση που περιέχουν και τις ειδικές χρήσεις γης και τις ζώνες ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζεται ότι το Γραφείο Ελληνικού θα εκδίδει τις οικοδομικές άδειες όλων των κατηγοριών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Επίσης, με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του χώρου, θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι της εφαρμογής του, καθώς και των έργων υποδομής που εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ