Στην τελική ευθεία η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Τρεις οι φερόμενοι διεκδικητές, πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκαν μόνο οι δύο

Στην τελική ευθεία η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Πειραιώς θα έχει μεταβιβαστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

 

Η διαδικασία κινείται με απόλυτη εμπιστευτικότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν διαρροές, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, θεωρείται δεδομένο πως το νοσοκομείο διεκδικούσαν δύο ξένα επενδυτικά funds και το Ίδρυμα Ωνάση - το οποίο δήλωσε πως θα το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πάντως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν αυτό τελικά αποτυπωθεί και στη σχετική προσφορά, επηρεάζοντας έτσι και το πώς θα κινηθούν οι άλλοι υποψήφιοι, σε μονάδες ή σε συνεργασία προκειμένου να επιμερίσουν το σχετικά υψηλό κόστος.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που ανέλαβε για λογαριασμό της Πειραιώς η PricewaterhouseCoopers (PwC). Η PwC θα αξιολογήσει τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και θα συντάξει έκθεση την οποία και θα παραδώσει στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο. Οι υποψήφιοι ήταν αρχικά δύο, ένα από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι, το Μubadala Investment Company, και η Farallon Capital Μanagement, ένας αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Ο τρίτος ενδιαφερόμενος έχει ελληνική ταυτότητα, πρόκειται για το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο «καλωσόρισε» η κυβέρνηση αμέσως μόλις κατατέθηκε η μη δεσμευτική προσφορά του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξήγγειλε την επιστροφή του «Ερρίκος Ντυνάν» στο κράτος, από το οποίο, όπως είπε, «σχεδόν εκλάπη» - το ότι είχε πουληθεί με πλειστηριασμό στον οποίο δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος ήταν μια... ασήμαντη λεπτομέρεια. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Ιδρύματος Ωνάση που προτίθεται να το αγοράσει για να το επιστρέψει με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο. «Ψίθυροι» της αγοράς αναφέρουν ότι το Μubadala Investment Company φέρεται να έχει πλειοδοτήσει στις μη δεσμευτικές προσφορές με περίπου 80 εκατ. ευρώ. Η Farallon Capital Μanagement φέρεται να έχει δώσει μη δεσμευτική προσφορά ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το Ίδρυμα Ωνάση φέρεται να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, μεταξύ 40-60 εκατ. ευρώ. Η αξία του νοσοκομείου εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται από την αγορά ότι δεν αποκλείεται να έχει κατατεθεί προσφορά από κονσόρτσιουμ δύο εταιρειών, μία εκ των οποίων ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο και η δεύτερη -εταιρεία real estate- ενδιαφέρεται για το ακίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ