Νέες επενδύσεις δρομολογεί η ΕΖΑ - «Φλέρτ» με το εξωτερικό

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η ΕΖΑ - «Φλέρτ» με το εξωτερικό

Νέες επενδύσεις στην παραγωγική της δυναμική προωθεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία παράλληλα με την παρουσίαση μίας ευρείας γκάμας προϊόντων έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της στην αγορά μπύρας μέσα στην επόμενη τριετία.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά.

Η ΕΖΑ σχεδιάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 8,5 δις. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2019, οι οποίες αναμένεται να υπηρετήσουν τον στόχο της εταιρείας για διπλασιασμό του μεριδίου της σε ορίζοντα διετίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλό της εταιρείας κ. Αθανάσιο Συριανό πρόκειται για τη δημιουργία καινούργιας γραμμής παραγωγής για μπίρα σε φιάλη και για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής για τη μπίρα σε βαρέλι.

Απώτερος στόχος είναι η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της. Σήμερα το μερίδιο της εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στο 10% (Nielsen) και στο 8% στο σύνολο της αγοράς ενώ ο στόχος είναι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το μερίδιο της να ανέλθει στο 15%.

Παράλληλα ποντάρει και στις εξαγωγές, οι οποίες σήμερα αποτελούν το 11% του όγκου των πωλήσεών της και ο στόχος είναι να φθάσουν στο 14% τη φετινή χρονιά. Η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Αυστραλία ενώ "φλερτάρει" και με την αμερικανική αγορά.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγόρασε τις μετοχές που ανήκαν στην γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η συμφωνία περιλάμβανε και την άδεια χρήσης των διεθνώς σημάτων Lowenbrau και Stella Artois του γερμανικού ομίλου για την παραγωγή και τη διάθεση της μπίρας στην Ελλάδα μέχρι το 2009. Το 2013 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings να μπαίνει στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ