Ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση της Κρήτης

Υπήρξε συμφωνία Βρυξελλών - ΑΔΜΗΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση της Κρήτης


Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για το θέμα της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα σκέλη του PCI (Κρήτη-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ).


Υπήρχαν κάποιες ενστάσεις από τις Βρυξέλλες για το ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, αλλά και για το αν θα χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Όπως φαίνεται η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» περνάει μέσα από μια διαδικασία που συμφωνήθηκε

 

Έτσι, κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε η Κομισιόν, συμφωνήθηκε ότι έως τις 30 Οκτωβρίου θα συγκροτηθεί τεχνική επιτροπή, με αντικείμενο τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιμέρους σκελών του PCI.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), εκπρόσωποι της "Αριάδνη Interconnection" και της εταιρίας Euroasia Interconnector ενώ ο πρόεδρος που θα έχει και τον τελικό λόγο σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφωνίες ή προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών, θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προτείνει τρία πρόσωπα προερχόμενα από τον ον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) εκ των οποίων θα επιλεγεί ένα.

Η επιτροπή αυτή, έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές επί της διαλειτουργικότητας, που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στους ξεχωριστούς διαγωνισμούς για τα τρία σκέλη του PCI.

H προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ που ανέθετε τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στην «Αριάδνη Interconnection” θα επικαιροποιηθεί ώστε να λάβει υπόψη της τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής.
Η Euroasia Interconnector οφείλει να αναγνωρίσει την «Αριάδνη Interconnection” ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αποσύροντας όλες τις νομικές ενστάσεις και διεκδικήσεις της.
Στη συνέχεια, καλείται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη Συμφωνία Μετόχων που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο και καταθέτοντας το ποσό που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ