Ποια είναι τα σενάρια για τη ΔΕΠΑ

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal ΔΕΠΑ-Shell κρίνει τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Ποια είναι τα σενάρια για τη ΔΕΠΑ

Πολύ δρόμο φαίνεται να έχει μπροστά της η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανάψει το πράσινο φως της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής (θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης).

 

 

Η συγκέντρωση έχει περάσει στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή και αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως δεν θα καθυστερήσει, εντούτοις απαιτείται να ολοκληρωθεί ώστε να προχωρήσει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ.

Για το σπάσιμο της απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Και για να κατατεθεί το σχέδιο στη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του μεριδίου της Shell στη ΔΕΠΑ.

Η διοίκηση της εταιρείας και η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ως προς το σπάσιμο της εταιρίας.

Το πιο πιθανόν, όμως είναι η δημιουργία δύο εταιριών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου θα μεταφερθούν η ΕΠΑ Αττικής, η χονδρική και οι διεθνείς συβάσεις προμήθειας αερίου και της ΔΕΠΑ Υποδομών όπου θα ενταχθούν τα δίκτυα διανομής αερίου και τα μεγάλα διεθνή projects των αγωγών. Στη μεν πρώτη θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη δεύτερη μειοψηφικό.

Ο πρώτος διαγωνισμός που θα ξεκινήσει θα είναι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει η πρώτη φάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να πηγαίνει για το πρώτο τρίμηνο του 2019…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ