Προς... ελληνική σφήνα στα σχέδια των Κινέζων για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Επιμένει η κινεζική Gongbao προσφέροντας 676 εκατ. ευρώ

Προς... ελληνική σφήνα στα σχέδια των Κινέζων για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καλά κρατεί. Η Τράπεζα με «επιχείρημα» το προηγούμενο πατατράκ με την πώληση της εταιρίας που ναυάγησε καθώς τα λεφτά που προσφέρθηκαν δεν υπήρχαν, ζητά συνεχώς στοιχεία από τους Κινέζους. Οι τελευταίοι καίγονται να αποκτήσουν την ασφαλιστική γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου επικεφαλής του ομίλου όπου είχε πλήθος συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της ΕΤΕ αλλά και δημοσιογράφους. Την προσπάθεια από την πλευρά της Gongbao να ολοκληρωθεί το εγχείρημα έχει αναλάβει ο πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ Πέτρος Δούκας.

 

Μέχρι στιγμής πάντως πρόοδος δεν υπάρχει ενώ υποτίθεται ότι αυτή την εβδομάδα το ΔΣ της Εθνικής θα αξιολογήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εξετάσει το πλήθος των νομιμοποιητικών εγγράφων που έχει ζητήσει για την απόδειξη της επάρκειας κεφαλαίων της Gongbao. Η Εθνική πάντως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να πουλήσει στους Κινέζους και λειτουργεί με παράταση στην παράταση στο σκέλος υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει την πώληση της ασφαλιστικής.

Από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει τα 676 εκ ευρώ που έχει προσφέρει η Gongbao. Κερδίζοντας χρόνο όμως η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να βρει διέξοδο είτε μέσω placement το οποίο δεν περπατά είτε μέσω ενός άλλου σχήματος που θα εμφανιστεί. Σύμμαχος στο τελευταίο είναι ο αμερικανικός παράγοντας που έχει ξεκάθαρα διατυπώσει την αντίθεσή του στην είσοδο των Κινέζων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Το σχήμα πάντως δεν αποκλείεται να έχει τελικά ελληνικό χρώμα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία περίοδο υπάρχει προσέγγιση μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών προκειμένου η Εθνική Ασφαλιστική να μείνει σε ελληνικά χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ