Αποζημίωση ζητεί η Eldorado από το Δημόσιο - Τι απαντά το υπ. Περιβάλλοντος

Αποζημίωση ζητεί η Eldorado από το Δημόσιο - Τι απαντά το υπ. Περιβάλλοντος

Αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί η Eldorado Gold Corporation μέσω της θυγατρικής της Hellas Gold SA, η οποία υπέβαλε αίτηση πληρωμής προς την Ελληνική Δημοκρατία.

Η αίτηση ζητά την καταβολή περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές που υπέστη η Εταιρεία λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών για το έργο στις Σκουριές, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη.

Σε δήλωσή του, ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, αναφέρει ότι η αίτηση αποτελεί μία «προσπάθεια καλής πίστης για επίλυση του θέματος με το Ελληνικό Δημόσιο» καθώς σχετίζεται με δαπάνες που προκύπτουν από καθυστερήσεις αδειοδότησης στο έργο στις Σκουριές. Με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί με φιλικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί να μπει στο δρόμο της διαιτησίας».

Το υπουργείο

Την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση και «ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής, είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή το αίτημα για αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 750 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, τονίζει το ΥΠΕΝ, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ