Μπαίνουν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Μπαίνουν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ στις συμβάσεις μίσθωσης έρευνας και εκμετάλλευσης των δύο παραχωρήσεων «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

 


Όμως μέχρι την κύρωσή τους από τη Βουλή απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος και οι εκτιμήσεις θέλουν τις συμβάσεις να φτάνουν προς ψήφιση λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Tα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% στο επιχειρηματικό σχήμα με την Total και την ExxonMobil, οι οποίες διατηρούν ποσοστό 40% η κάθε μία, με τη γαλλική εταιρεία σε ρόλο operator και με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με την ισπανική Repsol.

H είσοδος των τριών μεγάλων πολυεθνικών, ExxonMobil, Total και Repsol ανοίγει μια νέα σελίδα σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο που αναβαθμίζει τον χάρτη υδρογονανθράκων της χώρας και αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις σε θέματα ΑΟΖ με τις χώρες νοτίως της Κρήτης.

Η απόδοση σχεδόν 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Κρήτης στη γαλλοαμερικανική κοινοπραξία TOTAL - ExxonMobil αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη ελληνική απάντηση στις πιέσεις των πετρελαϊκών κολοσσών, ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση των οικοπέδων γύρω από τη νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ