Χρεοκόπησε η Turk Telekom - Σε δεινή κατάσταση η Τουρκική οικονομία

Χρεοκόπησε η Turk Telekom - Σε δεινή κατάσταση η Τουρκική οικονομία

Χρεοκόπησε ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Turk Telekom, υπό το βάρος των δανείων της τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

 

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας σε ένα ακόμη δείγμα της οξύτατης συναλλαγματικής κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει η Άγκυρα.

Η τουρκική εταιρεία υποχρεώθηκε να δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των δανείων της, με αποτέλεσμα των 55% των μετοχών της να περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών της.

Το πρόβλημα αφορούσε σε δανειακή σύμβαση, ύψους 4,75 δισ. δολαρίων, την οποία η εταιρεία καλούταν να αποπληρώσει σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες.

Σημειώνεται πως η εταιρεία εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως μια η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

Η είδηση της χρεοκοπίας της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προκάλεσε πανικό, καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια τακτική εισπράττοντας σε τουρκική λίρα και αποπληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους. Χθες η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5% ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά περίπου 3% στις 6,4423 λίρες/δολάριο.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημείωσε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 179 δισ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οοίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή του στις 30/08 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ