Οι δασμοί του Τραμπ τα 885 χιλιόμετρα σωλήνα στο Τέξας και η Σωληνουργεία Κορίνθου

Την «άμυνα» της προετοιμάζει η εταιρεία ενόψει της πιθανής επιβολής δασμών στους χαλυβδοσωλήνες από το νέο έτος – Ποια είναι η μεγάλη δουλειά που πλήττεται από τους δασμούς  

Οι δασμοί του Τραμπ τα 885 χιλιόμετρα σωλήνα στο Τέξας και η Σωληνουργεία Κορίνθου

Οι ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου περί πιθανής επιβολής δασμών 22% στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος (και) από την Ελλάδα βρήκε ήδη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τον όμιλο Viohalco και τη Σωληνουργεία Κορίνθου η οποία έχει σημαντική παρουσία και στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς ήδη από τα μέσα Ιουλίου είχαν φανεί τα μαύρα σύννεφα. Η αμερικανική Plains, βασικός πελάτης της ΣΩΛ.ΚΟΡ στις ΗΠΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθεί η ελληνική εταιρεία από την επιβολή των δασμών κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

 

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, το περασμένο έτος, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία «Plains», για την προμήθεια χάλυβα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου «Cactus II». Το project «Cactus II» αφορά στην κατασκευή ενός αγωγού, μήκους 885 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται πετρέλαιο από το Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό.η Plain κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της Σωληνουργείας Κορίνθου από τα νέα μέτρα, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου. Η απόρριψη, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, συνίσταται στο γεγονός ότι η προμήθεια του χάλυβα μπορεί να καταστεί εφικτή από αμερικανική εταιρεία και όχι αναγκαστικά από τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Μετά και την προχθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού εμπορίου, ο ελληνικός όμιλος αφού διερευνήσει το θέμα σε όλα τα επίπεδα, νομικό αλλά και οικονομικό, θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Όπως είχε επισημάνει η Σωληνουργεία Κορίνθου - όταν είχε προκύψει το θέμα επιβολής δασμών μετά την υποβολή αιτήσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό από μερίδα αμερικανικών εταιρειών- έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο προμηθευτή σωλήνων χάλυβα παγκοσμίως, ωστόσο το μερίδιό της στις ΗΠΑ, ανέρχεται λίγο πάνω από το 3%. Για το λόγο αυτό, στόχος της είναι να καλύπτει τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς ενέργειας, δίνοντας βαρύτητα σε αγορές στρατηγικής προτεραιότητας, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Επίσης είχε τονιστεί πως δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των παραγόμενων προϊόντων των αμερικανικών εταιρειών και εκείνων της Σωληνουργεία Κορίνθου και η ελληνική πλευρά μετά και τις επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ εστιάζει στην παραγωγή σωλήνων υψηλής αντοχής που προορίζονται για υποθαλάσσιους αγωγούς και για εξειδικευμένα ενεργειακά έργα.

Στο πλαίσιο αυτό στα μέσα του καλοκαιριού η Σωληνουργεία Κορίνθου διευκρίνισε με σχετική ανακοίνωση πως προχωρά κανονικά η παράδοση των προϊόντων χάλυβα στην αμερικανική Plains, που αφορά την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Cactus II».

Διαχείριση αποθεμάτων

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιnfobank Hellastat η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χάλυβα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2018. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η προοπτική επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, που μπορεί να προκαλέσει νέα αναταραχή στις τιμές, λόγω της υπερπροσφοράς. Σημειώνεται πως οι σωληνουργίες εξαρτώνται άμεσα από τις μεταβολές των διεθνών τιμών του χάλυβα. Σε περιπτώσεις ανοδικών τιμών, η αξία των αποθεμάτων αυξάνεται, ενώ αντιθέτως σε πτωτικές περιόδους προκύπτουν υποτιμήσεις και υποχώρηση των αποτελεσμάτων. Επομένως, η εφαρμογή ορθής πολιτικής διαχείρισης των αποθεμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου οι εταιρείες να προφυλάσσονται από ενδεχόμενες υποτιμήσεις, αλλά και να ανταποκρίνονται άμεσα στη ζήτηση. Την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο ελληνικός κλάδος των χαλυβδοσωλήνων αναζητά δουλειές στο εξωτερικό προκειμένου να απεξαρτηθεί από την ελληνική αγορά, η οποία και το 2017 παρέμεινε υποτονική, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια κατανάλωση. Στην ελληνική αγορά εξαίρεση στη γενικευμένα χαμηλή ζήτηση αποτέλεσαν ο εγχώριος τουριστικός κλάδος και ο κλάδος της ενέργειας. Ειδικά ο κλάδος των ξενοδοχείων, λόγω της αύξησης των τουριστών στη χώρα μας, δημιούργησε ευκαιρίες για όσες επιχειρήσεις προμηθεύουν σωλήνες σε έργα ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων. Στην ενέργεια σημαντικό μέρος της εγχώριας ζήτησης προέρχεται από τις επενδύσεις που υλοποιεί ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στο πλαίσιο της επέκτασης των υποδομών του. Η αγορά καταλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από τις Σωληνουργεία Κορίνθου, μέλος του ομίλου Βιοχάλκο. Οι υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες είναι αρκετά μικρότερου μεγέθους. Με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση της ΙΒΗS, o συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος 14 εταιρειών χαλυβδοσωλήνων το 2016 διαμορφώθηκε στα 249,32 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 15% από το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, τα συνολικά κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 14,5%, στο ύψος των 23,14 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 10,5 εκατ. ευρώ, έναντι χαμηλών ζημιών το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ