Σε «αποθήκη αερίου» μετατρέπεται το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας

Στα πρώτα βήματα για την παραχώρηση προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ – Η σκοπιμότητα του έργου για την ευρύτερη περιοχή

Σε «αποθήκη αερίου» μετατρέπεται το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας

Τα πρώτα βήματα για την παραχώρηση του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα, με σκοπό τη μετατροπή του σε αποθήκη φυσικού αερίου, πραγματοποίησε πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο προχώρησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου, στο πλαίσιο αξιοποίησης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου, το οποίο εντάχθηκε στο δυναμικό του το 2011.

Το κοίτασμα βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χρήση από την Energean Oil, με τη σχετική άδεια εκμετάλλευσης για την παραγωγή αερίου να παίρνει διαδοχικές παρατάσεις από το 2011 - η τελευταία υπογράφηκε από το ΥΠΕΝ τον περασμένο Νοέμβριο και έχει χρονική ισχύ ενός έτους. Εδώ και χρόνια, όμως, η υποδομή περιέχει ελάχιστες ποσότητες υδρογονανθράκων, γι' αυτό και η Energean έχει εκφράσει από το 2010 το ενδιαφέρον της να αξιοποιήσει το κοίτασμα για την αποθήκευση φυσικού αερίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση στο ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τις προσκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τόσο ο χρηματοοικονομικός όσο και ο νομικός σύμβουλος θα συνδράμουν σε πρώτη φάση το Ταμείο στην επιλογή του κατάλληλου σχήματος για τον διεθνή διαγωνισμό υποβολής προσφορών από υποψήφιους επενδυτές, με σκοπό την παραχώρηση της υποδομής. Επίσης, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, ο νομικός σύμβουλος θα παράσχει τη συνδρομή του έως τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα συνεπικουρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν. Για να μπορέσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους τόσο κατά την προετοιμασία του διαγωνισμού όσο και κατά τη διεξαγωγή του, οι δύο σύμβουλοι θα υπογράψουν συμβάσεις διάρκειας 30 μηνών. Από εκεί και πέρα, η προκήρυξη για τον νομικό σύμβουλο προβλέπει μέγιστη αμοιβή 180.000 ευρώ, ενώ η διορία υποβολής προτάσεων λήγει στις 23 Αυγούστου. Στις 29 Αυγούστου λήγει η διορία για την προκήρυξη για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, για τον οποίο προβλέπεται μέγιστη αμοιβή έως 20.000 ευρώ σε συνδυασμό με Success Fee, στην περίπτωση που έχει αίσια έκβαση ο διαγωνισμός.

Η μετατροπή του κοιτάσματος στην Καβάλα σε αποθήκη φυσικού αερίου εντάχθηκε και πάλι τον περασμένο Οκτώβριο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), καθώς σύμφωνα με την Ε.Ε. μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Παράλληλα, η προοπτική λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ το 2020 αναβαθμίζει τον ρόλο της υποδομής, αφού στη διαδρομή του αγωγού δεν υπάρχει σε λειτουργία άλλη αποθήκη. Στο ίδιο πλαίσιο, το έργο θα μπορούσε να «απαντήσει» στις ανάγκες αποθήκευσης που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή, όταν θα μπορούν σε παραγωγική φάση τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ. Έτσι, σε συνδυασμό τόσο με άλλους αγωγούς που βρίσκονται στα σκαριά στην Ελλάδα (όπως ο IGB) όσο και με υποδομές «υποδοχής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα, πλωτό τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη) θα μπορούσε να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. κυβικά μέτρα. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα ή σε 720 εκατ. κυβικά μέτρα (υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης), για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ