Πώς βλέπουν την «κρίση της λίρας» επιχειρηματίες με παρουσία στην Τουρκία

Με το βλέμμα στο μέλλον και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας αντιδρούν εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν συμφέροντα στην γειτονική χώρα

Πώς βλέπουν την «κρίση της λίρας» επιχειρηματίες με παρουσία στην Τουρκία

Με ψυχραιμία,  καλά αντανακλαστικά και μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην Τουρκία, την οικονομική κρίση που ξεκινά στη γείτονα χώρα, απειλώντας τα μεγέθη και την πορεία τους στην τουρκική αγορά. Εχοντας την εμπειρία της ελληνικής κρίσης, και την ανάλογη ευελιξία προσαρμόζουν τη στρατηγική τους και  αναζητούν αντίδοτα, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τη θέση τους ώστε να επωφεληθούν από την μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της χώρας.

 

Οι αναταράξεις που υπέστη η τουρκική λίρα τα τελευταία 24ωρα και η δυσμενής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία) σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δείχνει ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας περιπέτειας που θα γίνεται όλο και πιο αισθητή το επόμενο διάστημα. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας (κατά 44% έναντι του δολαρίου σε έναν χρόνο, τρίτη χειρότερη επίδοση μετά από αυτή της Βενεζουέλας και της Αργεντινής), πνίγει τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλά χρέη σε ξένο νόμισμα και απειλεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η αβεβαιότητα και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και των τιμών των ακινήτων.

Θετικές προοπτικές παρά την κρίση

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται οι Intralot, τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης, η Αλουμύλ, η Φουρλής, η Κleeman Ηellas κ.λ.π

Η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητες επηρεάζει τις εταιρείες που συνδέονται με τις κατασκευές όπως την Αλουμύλ και τον Τιτάν. Όπως αναφέρει στο "M.P" ο Πρόεδρος της Αλουμύλ κ. Γ. Μυλωνάς, " η πτώση στις κατασκευές, ξεπερνά το 50% και έχουν χρεοκοπήσει κατασκευαστικές εταιρείες καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η κρίση στις κατασκευές έφερε και κρίση ρευστότηας και στους προηθευτές τους, εταιρείες που συχνά πληρώνονταν με ακίνητα, τα οποία πριν λίγα χρόνια είχαν τεράστια αξία, τώρα όμως όχι μόνο πέφτει η αξία τους αλλά και δεν μπορούν να πουληθούν. Η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται από την κατανάλωση με δανεικά και τον τουρισμό, καθώς Ρώσοι και Άραβες συνεχίζουν να επενδύουν και να καταναλώνουν στη χώρα. Οσο για τη θυγατρική μας, φέτος η πορεία της θα είναι στα ίδια επίπεδα, και αν δεν υπήρχαν οι συναλλαγματικές διαφορές θα είχε και άνοδο. Και αυτό γιατί βλέποντας τη μείωση στην τουρκική αγορά επεκταθήκαμε στις ανοδικές αγορές των Ουσμπεκιστάν, Καζαγκστάν, Τατζικιστάν και Κργκιστάν, όπου ανθίζει η οικοδομική δραστηριότητα."

Αντίστοιχα, από την Ιντραλότ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Χ. Σφάτος, σημειώνει: " Η μεγάλη οργανική μας ανάπτυξη αντισταθμίζει τη συναλλαγματική διαφορά. Δεν ανησυχούμε, γιατί η πορεία της εταιρείας φέτος είναι ανοδική, και λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου και λόγω των περισσότερων παιχνιδιών που προσφέρουμε. Και φυσικά η στρατηγική μας είναι να παραμείνουμε στην αγορά και περιμένουμε με ενδιαφέρον τη διαδικασία ανανέωση των αδειών στο στοίχημα, που θα ανακοινωθεί φέτος".

Οσον αφορά στην Τιτάν σημειώνει ότι η ανησυχία για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και τον κλάδο κατασκευών. Τα αποτελέσματα της θυγατρικής της, Adocim στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρέμειναν κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, όμως η δυσμενής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν έντονα τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιδόσεις της Adocim, η οποία είναι προετοιμασμένη ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.

Π.Κουτσίκος: Επένδυση 200 εκ. ευρώ από τούρκους κατασκευαστές στην Ελλάδα

Αποδέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα γίνεται το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, αφού, για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους, επιδιώκουν να αναπτύξουν στην Αττική μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στη χώρα. Ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Π.Κουτσίκος δηλώνει στο "MP": "Πραγματοποιούμε επαφές με μεγάλο κατασκυεαστικό τουρκικό όμιλο που αναζητά έκταση στην Αττική σε μέγεθος ανάλογο με το Ελληνικό για να επενδύσει 200 εκ. ευρώ για την κατασκευή κατοικιών". Οσο για την τουρκική οικονομία και τις ελληνκές εταιρείες εκεί, ο κ. Κουτσίκος δεν ανησυχεί. "Πρόκειται για μια οικονομία ισχυρή και σε ανάπτυξη, με ΑΕΠ 840 δισ. δολάρια και ρυθμό ανάπτυξης 6%, και κρίσεις σαν αυτή που περνάει τώρα είναι συνηθισμένες και οφείλονται στην πολιτική της. Η μεγάλη αυτή χώρα έχει πάντα σημαντική δυναμική ανάπτυξης που συνεχίζει να προσελκύει τις επενδύσεις. Γι αυτό και το 2016 - 2017 αυξήθηκαν κατά 45% οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και έφτασαν τις 754 από 500, παρά τα σημαντικά προβλήματα στη χώρα.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ