«Πόλεμος» επενδυτικών γιγάντων

Οι ξένοι επενδυτές διεκδικούν στην ελληνική αγορά τους κλάδους Υγείας, Ενέργειας, Τουρισμού, Ακινήτων

«Πόλεμος» επενδυτικών γιγάντων

Μάχη για την κυριαρχία της επόμενης μέρας στους επιχειρηματικούς κλάδους με προοπτική, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα ακίνητα και ο τουρισμός δίνουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές καθώς η άρση της αβεβαιότητας κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την ελληνική αγορά.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Όσοι ξένοι επενδυτές, ήταν απόντες εξαιτίας του ρίσκου της χώρας, τώρα επανέρχονται, αφού οι προβλέψεις ανάπτυξης 2-2,5% τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν μια προοπτική αποδόσεων και ξαναβάζουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Με το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε χαμηλή χρηματοδότηση και την υψηλή ρευστότητα, οι ξένοι κινούνται επιθετικά, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές για να παραμείνουν στην αγορά επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους και αναζητούν ρευστότητα συχνά από διεθνή funds για να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Οταν η μάχη αυτή θα έχει τελειώσει πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές στο ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό θα έχουν δώσει τη θέση τους σε ισχυρότερους επενδυτές του εξωτερικού.

ΑΠΕ, λιγνιτικά, ΔΕΠΑ

Εξάμηνο εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα θα είναι το δεύτερο μισό του 2018, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να καταλήξουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ που θα οξύνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, βάζοντας νέους παίκτες στην αγορά και αλλάζοντας τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά της ενέργειας είναι δεδομένο και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται πολλοί να δώσουν το παρόν στην ανεβάζοντας τον πήχη για τους Ελληνες υποψήφιους (Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Μοτορ Οιλ, Ηρων ΤΈρνα, Κοπελούζος).

Στο επίκεντρο και η αγορά των ΑΠΕ, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των πρώτων διαγωνισμών που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για καινούργια έργα. Η γερμανική ΑΒΟ και η πορτογαλική EDP χτύπησαν τις τιμές κάνοντας δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων, με προσφορές 22,7% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης για τα αιολικά και 20,2% για τα φωτοβολταϊκά. Οι θυγατρικές της γερμανικής ABO κονταροχτυπήθηκαν με τη ΔΕΗ και κατάφεραν να πάρουν το σχεδόν 80% της δημοπρατούμενης ισχύος των φωτοβολταϊκών έργων κατηγορίας 1 έως 20 MW, 5 έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 MW σε σύνολο δημοπρατούμενης ισχύος 53 ΜW.

Eπιθετικά κινήθηκε και η πορτογαλική ΕDP, η οποία μέσω της θυγατρικής της Renovaveis συμμετείχε στην δημοπρασία για αιολικά έργα ισχύος από 3 έως 50 MW και, δίνοντας τη χαμηλότερη τιμή, εξασφάλισε αιολικό πάρκο ισχύος 44,6 MW.

Οσον αφορά τα λιγνιτικά της ΔΕΗ Μελίτη ή/και Μεγαλόπολη, τσέχικες και ελληνικές εταιρείες τα δεικδικούν και οι δεσμευτικές προσφορές που αναμένονται το φθινόπωρο θα καθορίσουν ποιοι από τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ και η κοινοπραξία BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED και DAMCO ENERGY S.A., η ENERGETICKέ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. ("EPH") και η τσεχική INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS ltd) θα κερδίσουν την κούρσα.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του ΥΓΕΙΑ στην CVC, ο κλάδος της υγείας παραμένει στο στόχαστρο των επενδυτών, και πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο διαγωνισμό για το Ντυνάν που έχει προσελκύσει κάθε είδους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα αυτή τη φορά οι εγχώριοι «Αποστολόπουλος Holdings» και Ευρωκλινική θα συνεργαστούν με ξένα funds προκειμένου να πετύχουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Οι διεκδικητές του Ντυνάν είναι πολλοί, οι εγχώριοι «Αποστολόπουλος Holdings», «Ιασώ», Ευρωκλινική, Βιοϊατρική αλλά και τα ξένα funds Farallon Capital Management - στο οποίο έχουν περάσει τα δάνεια της Euromedica - και τα Davidson Kempner και Mubadala, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η Pillarstone, η επενδυτική πλατφόρμα με βασικό μέτοχο το αμερικανικό fund KKR.

Ακίνητα

Στην αγορά ακινήτων ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) κονταροχτυπιούνται για τα φιλέτα από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που βγαίνουν προς πώληση αλλά και για τα καλά εμπορικά και τουριστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα. Στους διεθνείς ομίλους που εστιάζουν στο εγχώριο real estate συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα διεθνή funds, μεταξύ των οποίων Fairfax, Fortress, Wellington Varde Partners, PIMCO, Brandes, Brevan Howard, Greco Fund αλλά και γνωστοί όμιλοι, όπως η HIG, Hines, η Dogus και η Fosun που επενδύουν στα μεγάλα και σημαντικά τουριστικά ακίνητα, αλλά και η BlackRock με το εμπορικό κέντρο Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ταυτόχρονα και στο χώρο των κατοικιών, η Αθήνα εξελίσσεται σε διεθνή πόλο έλξης μικρών και μεσαίων επενδυτών ακινήτων, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης και της δυνατότητας άμεσης απόδοσης της επένδυσης.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ