Χρονιά ρεκόρ για τον on line τζογο

Έσοδα 2,7 δις. ευρώ στο πεντάμηνο – Νέα «υψηλό» και λόγω μουντιάλ

Χρονιά ρεκόρ για τον on line τζογο

Σε χρονιά ρεκόρ για τα έσοδα των στοιχηματικών εταιρειών εξελίσσεται το 2018, καθώς ήδη στο πεντάμηνο έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ και τα μικτά κέρδη τα 151 εκ. ευρώ. Το εξάμηνο θα είναι ακόμη ισχυρότερο, αφού τον Ιούνιο, το μήνα έναρξης του Μουντιάλ, τα έσοδα των στοιχημάτων αντιστοιχούν σε έσοδα δύο μηνών. Ετσι τα συνολικά μικτά κέρδη του 2018 αναμένονται αυξημένα τουλάχιστον κατά 50% από πέρσι, τόσο λόγω του Μουντιάλ, αλλά και  της αύξησης των ιστότοπων και της δραστηριότητας στην αγορά, που αναμένεται. Όμως παρότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα, κατά 50% φέτος,  σύμφωνα με εκτιμήσεις,  το Δημόσιο χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να ωφεληθεί περισσότερο από την πώληση αδειών και τη σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο περιβάλλον που θα ωθούσε τις εταιρείες να επενδύσουν.

 

Της Μαρίνας Πρωτονoτάριου

Η δυναμική πορεία της αγοράς εκτιμάται ότι θα ήταν πολλαπλάσια, με αντίστοιχα πολλαπλάσια έσοδα για το κράτος από άδειες και φόρους, αν είχε προχωρήσει η μόνιμη αδιεοδότηση των εταιρειών online στοιχήματος, που παρότι είχε εξαγγελθεί από τον Οκτώβριο του 2017 έχει παραμείνει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών. "Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε σημαντικό επιχειρηματικό πλάνο στην Ελλάδα και να επενδύσουμε σε διαφήμιση και θέσεις εργασίας αν υπήρχε δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αν δηλαδή δοθούν μόνιμες άδειες" σημειώνει επικεφαλής γνωστής μεγάλης αλλοδαπής στοιχηματικής.

Και νέες πολυ-άδειες από τη Μάλτα

Κι ενώ οι αποφάσεις στην Ελλάδα, δεν λαμβάνονται και οι ευκαιρίες για έσοδα χάνονται, η Μάλτα, κινείται δυναμικά. Το Σεπτέμβριο η Επιτροπή Παιγνίων της Μάλτας, αναμένται να προσφέρει ακριβότερες άδειες αξίας 60.000 ευρώ έκαστη, μία για όλα τα παιχνίδια και τους ιστότοπους. Δηλαδή, αποκτώντας μία τέτοια άδεια, οι ελληνικές διαδικτυακές εταιρείες, θα μπορέσουν να πολλαπλασιάσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, (μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο να ψηφίσει νόμο και να πουλήσει τις δικές του άδειες), κάτι που αναμένεται να συμβεί, καθώς πολλές εταιρείες προσανατολίζονται σε αυτή την επιλογή.

Τα μικτά κέρδη των εταιρειών στοιχήματος στο διαδίκτυο στο πεντάμηνο έφτασαν τα 151 εκ. ευρώ, ενώ κάποιες εταιρείες σημειώσαν μεγάλες αυξήσεις δραστηριότητας και κερδών εισάγοντας νέους ιστότοπους και επενδύοντας σε διαφήμιση και προώθηση. "Το Μουντιάλ επηρεάζει και τους προηγούμενους μήνες καθώς οι εταιρείες διαφημίζονται και προωθούν τα παιχνίδια τους από πριν. ", σημειώνει εκπρόσωπος άλλης στοιχηματικής.

Η ελληνική αγορά το 2018

Προσθέτοντας ιστότοπους πολλαπλασάζεται η δραστηριότητα των αδειούχων, κάτι που ήδη συνέβη φέτος με την εταιρεία Rebels Gaming. Η Rebels, 2,67 εκ. ευρώ μικτά κέρδη το 2017 , στο πεντάμηνο του 2018 είχε 1,8 εκ. ευρώ κέρδη καθώς φέτος προσέθεσε στο δυναμικό της την Winmasters από τον Ιανουάριο και τη Viva5 από το Μάιο.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκε στο 5μηνο η sporting Odds, με 1,8 εκ. ευρώ κέρδη στο πεντάμηνο από 2,6 εκ. ευρώ στο σύνολο του 2017, η Personal Exchange με 216.979 ευρώ κέρδη στο πεντάμηνο από 12.232 στο σύνολο του 2017, η Logflex (που έχει την το Novibet.gr. ) με 1,23 εκ. ευρώ κέρδη στο πεντάμηνο από 1,15 εκ. ευρώ στο σύνολο του 2017, η Lucky stream (pockerstar.gr) με 2,43 εκ. ευρώ στο πεντάμηνο από 3 εκ. ευρώ στο σύνολο του 2017, η GLB GMBH (goalbet.gr) με 635.822 ευρώ στο πεντάμηνο από 945.371 ευρώ στο σύνολο του έτους.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στο online gaming το 2017 είναι η Gambling Malta και η B2B Gaming Services, με μερίδιο αγοράς από 39% και κέρδη 59 εκ. ευρώ στο πεντάμηνο έκαστη.

Τα έσοδα από το φόρο παιχνιδιών στο διαδίκτυο το 2018 αναμένονται 120-150 εκ. ευρώ από 98.292.077 το 2017 και 75.341.904 ευρώ το 2016.

Ο γρίφος για τις μόνιμες άδειες

Ο κλάδος των online στοιχημάτων λειτουργεί με προσωρινές άδειες από το 2011 και από τον Οκτώβριο του 2017 ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευθεί για έναν νέο νόμο που θα εισάγει τους όρους του διαγωνισμού για μόνιμες άδειες. Ωστόσο παρά τις εκτεταμένες διαβουλεύσεις και παρότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της Gant Thornton και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Παιγνίων , το draft του νέου νόμου παραμένει στα σχέδια και πολλοί στην αγορά αμφιβάλλουν αν τελικά η μόνιμη αδιεοδότηση θα προχωρήσει. Για άλλους οι καθυστερήσεις συνδέονται με την αναζήτηση αποδεκτού τρόπου αναδρομικής φορολόγησης για τα προηγούμενα χρόνια κάτι που φημολογείται ότι θα γίνει από τον Οκτώβριο...

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ