"Η Ελλάκτωρ δεν θα γίνει Πήγασος"

Το μήνυμα που στέλνει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, επικεφαλής της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR

"Η Ελλάκτωρ δεν θα γίνει Πήγασος"

Στον μετασχηματισμό της Ελλάκτωρ σε μια σύγχρονη εταιρεία με δυναμικό μάνατζμεντ και εταιρική διακυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρς, στοχεύει η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, κόντρα στα έως τώρα παρωχημένα ελληνικά πρότυπα οικογενειοκρατίας και τον εγκλωβισμό σε παθογένειες και τρόπους διακυβέρνησης που ήδη έχουν κοστίσει ακριβά στον όμιλο.

 

Ουσιαστικά η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, προτείνει στο σύνολο των ελλήνων και ξένων μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης στις 25 Ιουλίου, να αποφασίσουν όχι μόνο για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και για το μέλλον του Ομίλου, αφού όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης "τα τελευταία χρόνια η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζει έναν εφιάλτη από τον οποίο πρέπει πλέον άμεσα να ξυπνήσει. Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να γίνει Πήγασος. Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων και των μετόχων διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο".

CHANGE4ELLAKTOR : Κρίσιμη απόφαση με μεγάλη προοπτική

Η πρόταση CHANGE4ELLAKTOR υπερτερεί στα σημεία σχετικά με το Δ.Σ και κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αφού προτείνει, Ανεξάρτητο Επικεφαλής, νεότερο – μέσο όρο ηλικίας 57 έτη, μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, ανεξαρτησία σε ποσοστό 56%, 1 στα 2 μέλη θα έχει διεθνή επαγγελματική εμπειρία και πολυσχιδή επαγγελματική εμπειρία σε τομείς κρίσιμους για την ανάκαμψη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με την πρόταση οι στόχοι αύξησης περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα, είναι +3,5% στην Κατασκευή, +65% στις Παραχωρήσεις, +67% στα Αιολικά, +15% στο Περιβάλλον και συνολικά +15% μέση αύξηση περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα στο σύνολο των δραστηριοτήτων. Προτεραιότητα είναι και ο εξορθολογισμός της φορολογικής βάσης και η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αποκατάσταση των σχέσεων του Ομίλου με το τραπεζικό σύστημα.

Για την τομέα κατασκευών προτεραιότητα είναι η κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστου και για τις παραχωρήσεις η επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων και η διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση.

Για τα Αιολικά πάρκα, η υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου, αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών και όχι η πώλησή τους, ενώ για τη διαχείριση απορριμμάτων, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, η επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου στο real estate και η εξέταση ευκαιριών ρευστοποίησης μη στρατηγικών δραστηριοτήτων.

Εταιρική διακυβέρνηση

Η εταιρική διακυβέρνηση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωλαίνει και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί τους ξένους επενδυτές. Τις προηγούμενες μέρες τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της πλευράς κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, παραιτήθηκαν λίγα λεπτά αφότου υπερψήφισαν τις προτάσεις τους για την μελλοντική οργανωτική δομή του Ομίλου, 16 ημέρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση, που θα καθορίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Τα εν λόγω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αντικαταστάθηκαν όχι με τη ψήφο των μετόχων στη Γενική Συνέλευση, αλλά με την ψήφο των υπολοίπων επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτή η αντικατάσταση παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση. Ομως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τους μετόχους στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι από ένα μέρος της Διοίκησης πίσω από κλειστές πόρτες και αυτές τις αποφάσεις οι επενδυτές τις αντιλαμβάνονται ως εμπαιγμό των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Πέρα όμως από τους χειρισμούς αυτούς η έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης έχει κοστίσει τα τελυταία 2 χρόνια στον όμιλο που βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος λόγω νομικών θεμάτων και ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης στους τομείς της κατασκευής και της διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλέπουν οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας. Η θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο αποκλείστηκε για 5 ολόκληρα χρόνια από οποιοδήποτε δημόσια σύμβαση, ως επακόλουθο των όσων συνέβησαν πριν 2 χρόνια. Επίσης πέρυσι επιβλήθηκε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ένα πρόστιμο 40 εκατ. Ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα.

Αυτά αποδεικνύουν ότι η συμβολή της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης είναι καθοριστική για την ευημερία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και δεν είναι θεωρία, αλλά ουσία με πολύ σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κόστος.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ