H Chipita, οι «μνηστήρες» και οι προσφορές

Οι δύο πολυεθνικές (Mondelez και Pepsico) διενεργούν due diligence

H Chipita, οι «μνηστήρες» και οι προσφορές

Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται η Chipita. Το 2006 πέρασε στη Vivartia μετά την τριπλή συγχώνευση ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενικής Τροφίμων και το 2010 αποσχίσθηκε από τη Vivartia και εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olayan.

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη due diligence στην εταιρεία από δύο κολοσσούς. Τις πολυεθνικές Mondelez (πρώην Cadbury) και Pepsico.

Το 2016 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι ενοποιημένες πωλήσεις της Chipita άγγιξαν τα 432,3 εκατ. ευρώ, τα συγκρίσιμα EBITDA στα 59,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 9,3 εκατ. ευρώ.

H Chipita ιδρύθηκε το 1973. Το 1991 λανσάρισε στην αγορά το croissant 7DAYS και το 1995 τα Bake Rolls. Aπό το 1996 άρχισε να υλοποιεί τη στρατηγική επέκτασης στο εξωτερικό.

Σήμερα διαθέτει 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και τα προϊόντα της έχουν παρουσία σε 56 χώρες.
Στο εξωτερικό έχει είτε αυτόνομη παρουσία με θυγατρικές, είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Μαλαισία, το Μεξικό κ.ά.

Δραστηριοποιείται στα κρουασάν, σε προϊόντα ζύμης και σε ψημένα σνακ από ψωμί (bake rolls).
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2016, είχε ενοποιημένες πωλήσεις 432,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 60 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος απασχολεί περίπου 11.000 εργαζoμένους.

Η Mondelez International δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Mondelez Ελλάς. Εχει ετήσια έσοδα 26 δισ. δολάρια και παρουσία σε 165 χώρες.

Μεταξύ των brands που διακινεί στην αγορά είναι: σοκολάτες Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, Lacta, Υγείας Παυλίδη, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα Oreo, ροφήματα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls κ.λπ.

H PepsiCo Inc. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, ετήσιο τζίρο 63 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 260.000 υπαλλήλους, Στην Ελλάδα η PepsiCo-Tasty Foods ιδρύθηκε το 1989, απασχολεί πάνω από 700 εργαζομένους και έχει στο προϊοντικό της portfolio, εκτός από το brand Pepsi, μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες αλμυρών σνακ, όπως Lay’s, Cheetos, Ruffles, Doritos, Tasty Naturale, Quaker, Δρακουλίνια, Πακοτίνια κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ