Φουντώνει η μάχη για τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

Επενδυτικά funds και ΑΕΕΑΠ θα διεκδικήσουν τα «φιλέτα» - 555,2 εκατ. Ευρώ εισέρρευσαν στην αγορά ακινήτων το 2017

Φουντώνει η μάχη για τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην αγορά ακινήτων καθώς  ελληνικά και ξένα  επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) θα διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα τα ακίνητα φιλέτα που βρίσκονται ή θα βρεθούν  στην ιδιοκτησία των τραπεζών από τους πλειστηριασμούς, καθώς οι τελευταίες έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να τα πουλήσουν. Στο πλαίσιο αυτό τα επενδυτικά  funds «σκανάρουν» την ελληνική αγορά του real estate  και  οι ΑΕΑΑΠ αυξάνουν τα κεφάλαιά τους, με ομολογιακά ή αυξήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν όποιο ακίνητο μπορεί να τους αποφέρει μεσομακροπρόθεσμα οφέλη και όχι μόνο. 

Η Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά hedge funds, στοχεύει να τοποθετήσει 500 εκ. ευρώ για την απόκτηση δεκάδων ακινήτων εισοδήματος κάθε είδους. Το GreCO Fund (της Dromeus ) απέκτησε δύο ακίνητα της Εθνικής Leasing αντί 26 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας στο σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό την Trastor ΑΕΕΑΠ και στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 30-40 ακινήτων. Tο αμερικανικό fund Fortress εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υλοποίηση επένδυσης στον όμιλο Χαραγκιώνη, ενώ η Hines συζητά τη συμμετοχή της στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς 180 στον Ταύρο Athens Heart.

Τα funds αποσκοπούν σε μελλοντικές υπεραξίες θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. όπου οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμη «προσιτές» και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Στη λειτουργία τους έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των ΑΕΕΑΠ, καθώς μπορούν να λάβουν αποφάσεις για το πού και πώς θα επενδύσουν πολύ πιο άμεσα και γρήγορα, δεν έχουν κάποιες δεσμεύσεις και μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα στην αγορά.

Στον αντίποδα οι ΑΕΕΑΠ έχουν σαφώς πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και παράλληλα την υποχρέωση καταβολής υψηλών μερισμάτων στους μετόχους τους. Οι τέσσερις ελληνικές ΑΕΕΑΠ (Εθνική Πανγαία – Grivalia – Trastor – ICI ) προετοιμάζουν γραμμές χρηματοδότησης μέσω τραπεζών ή έκδοσης ομολόγων για να είναι έτοιμες να επενδύσουν σε όσες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Ηδη έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία με μόχλευση μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η HIG Capital , το αμερικάνικο fund που είχε εξαγοράσει τη Μαϊλλης και ενδιαφέρθηκε και για την Σελόντα, είναι το fund που υπέβαλε την προσφορά για το Υγεία μαζί με το Ιατρικό Αθηνών. Το αμερικάνικο fund ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την ελληνική Aldemar, συμφερόντων Ν. Αγγελόπουλου στην ανακαίνιση και ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων.

Αμερικανικών συμφερόντων είναι και η Hines, που απέκτησε πρόσφατα το ξενοδοχείο Athens Ledra προς 33,4 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα, η Dogus με το Jermyn Street Real Estate fund IV, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Hilton με τον όμιλο Κωσταντακόπουλο. Το Oaktree Capital Management έδωσε πρώτο το "παρών" στην ελληνική αγορά, καθώς με αυτό συνενώθηκαν το 2016 οι εταιρείες Σάνη των Σταύρο και Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και Ikos, δημιουργώντας ένα νέο επενδυτικό σχήμα μαζί με επενδυτικά κεφάλαια της Goldman Sachs Asset Management και η Hermes GPE. Επίσης, η Fosun επενδύει στην ελληνικά τουριστική αγορά μέσω της Thomas Cook και της συμμετοχής της στο Ελληνικό με τη Lamda.

Το 2017 συνολικά, εισέρρευσαν κεφάλαια 555,2 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων, εκ των οποίων τα 235,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν ξενοδοχειακά ακίνητα, 223 εκατ. ευρώ αφορούσαν καταστήματα/εμπορικά κέντρα και μόλις 94,5 εκατ. ευρώ γραφεία. Φέτος, οι αγοραπωλησίες εκτιμώνται σε 170-180 εκατ. ευρώ και αναμένονται αυξημένες στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι τράπεζες θα εντατικοποιήσουν την πώληση των ακινήτων τους.

Πρώτη η Eurobank προχωρά τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της Eurobank Property Services για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον 8 funds και μέχρι τις 17 Ιουλίου αναμένει δεσμευτικές προτάσειw. Παράλληλα μέχρι τις 20 Ιουλίου αναμένει προσφορές και για το χαρτοφυλακίου 630 ακινήτων, συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ. Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και κάποιοι πλειστηριασμοί ακινήτων, όπως το εμπορικό κέντρο Avenue, της «Τρόπαια Συμμετοχική» (πρώην Sanyo), το οποίο βγαίνει το Δεκέμβριο σε πλειστηριασμό από την Eurobank με τιμή εκκίνησης τα 8,9 εκατ. ευρώ

Από το φθινόπωρο, αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις αποεπένδυσης από τα χαρτοφυλάκια ακινήτων και από τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες ήδη πραγματοποιούν επαφές με επενδυτικά funds.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ