Δεύτερη ευκαιρία  σε επιχειρήσεις

Στόχος του προγράμματος «Early warning Europe» είναι η υποστήριξη των ΜμΕ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία τους  - 900  εταιρείες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο θα λάβουν δωρεάν ενημέρωση από επαγγελματίες συμβούλους

Δεύτερη ευκαιρία  σε επιχειρήσεις

Την δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να επανέλθουν στην κανονικότητα δίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας. Είναι γεγονός ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων και άρα της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας και τα capital controsl έχουν δημιουργήσει μία νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων στις οποίες δίνεται πλέον μια «δεύτερη ευκαιρία» να… σωθούν μέσω του προγράμματος «EARLY WARNING EUROPE».

 

Τι είναι το πρόγραμμαEARLYWARNINGEUROPEπου συμμετέχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

ΤοEARLYWARNINGEUROPEαφορά την παροχή τεχνογνωσίας σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία) από τις χώρες που ήδη έχουν εργαστεί χρόνια στην Έγκαιρη Προειδοποίηση (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία) ώστε να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση τοEWE, περίπου 900 επιχειρήσεις από Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη από επαγγελματίες συμβούλους με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την αποφυγή δυσμενών εξελίξεων στο μέλλον.

Τι σημαίνει έγκαιρη προειδοποίηση;

Η Έγκαιρη Προειδοποίηση είναι ένας διεθνής όρος που αφορά την προσπάθεια αποφυγής της πτώχευσης μιας επιχείρησης σε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρο στάδιο. Με την Έγκαιρη Προειδοποίηση λαμβάνονται εγκαίρως τα σημάδια κινδύνου και η επιχείρηση επιδιώκει την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων εντοπίζοντας εγκαίρως τις αιτίες των προβλημάτων. Με βάση όλα τα διεθνή δεδομένα, η κοινωνία έχει μέγιστο συμφέρον να βοηθήσει μια επιχείρηση να αποφύγει την πτώχευση και αν το πράξει εγκαίρως, μπορεί να το καταφέρει. Άλλωστε η πλειοψηφία των πτωχεύσεων συμβαίνει για λόγους που με κατάλληλο χειρισμό και υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ποια είναι η υποστήριξη που λαμβάνει η επιχείρηση;

Εφόσον η επιχείρηση είναι επιλέξιμη, ένας επαγγελματίας σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Διαγνώστης, θα συνεργαστεί με την επιχείρηση για να προσπαθήσει να καταλάβει τις αιτίες των προβλημάτων. Οι αιτίες ποικίλουν και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην υπερχρέωση. Μπορεί να είναι αδυναμία στις πωλήσεις, θέματα εσωτερικής οργάνωσης, κοστολόγηση, θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, αναδιάταξη πελατολογίου, ανακατεύθυνση πελατείας, διαφοροποίηση στις προμήθειες και πλειάδα άλλων αιτιών. Συχνή αιτία στην Ελλάδα είναι προφανώς και η υπερχρέωση από το παρελθόν.

Αφού γίνει η Διάγνωση (σε μέγιστο χρόνο 10-12 ωρών συνεργασίας), ο Διαγνώστης αποφασίζει για την συνέχεια. Αν χρειάζεται υποστήριξη η επιχείρηση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα θα αναλάβουν οι Εθελοντές Μέντορες την υποστήριξη αυτή. Ανάλογα με τα προβλήματα θα επιλεχθούν οι επαγγελματίες Μέντορες που ειδικεύονται σε αυτά για να βοηθήσουν, σε διάστημα 6 μηνών, τον επιχειρηματία να βελτιώσει την κατάσταση.

Τι έχει να κερδίσει η επιχείρηση από την συμμετοχή της στο EWE;

Το ΕΕΑ γνωρίζει άριστα ότι ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται σε κρίση χρειάζεται υποστήριξη για να σταθεί όρθιος σε αυτήν. Χρειάζεται ένα καθαρό μυαλό να τον βοηθήσει να καταλάβει τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Μέσα στην κρίση ο επιχειρηματίας απομονώνεται, κλείνεται στον εαυτό του, δεν έχει καθαρό μυαλό να σκεφτεί, με άλλα λόγια η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα χωρίς να αντιδράει. Η Έγκαιρη Προειδοποίηση είναι ο ώμος που θα ακουμπήσει στις δύσκολες στιγμές και θα τον βοηθήσει να δει με καθαρό μυαλό το μέλλον.

Ποιο είναι το κόστος για την επιχείρηση;

Δεν υπάρχει καμία χρέωση για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες όλων των συμμετεχόντων στοEWEτου ΕΕΑ. Το κόστος της επιχείρησης είναι ο προσωπικός χρόνος του επιχειρηματία και των συνεργατών του για την συνεργασία, προσωπικός χρόνος που αν δεν διατεθεί, η παροχή της υποστήριξης είναι αδύνατη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα EWE;

Η συμμετοχή αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό 0-50 άτομα και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο ΚΑΔ δεν έχει σημασία. Προϋπόθεση η λειτουργία άνω των 3 ετών και η μη συμμετοχή σε δίκτυοfranchise

Πώς εξασφαλίζει το ΕΕΑ το απόρρητο σχετικά με τα δεδομένα της επιχείρησης;

Βασική αρχή όλων των προγραμμάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης διεθνώς είναι η εχεμύθεια. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν είναι γνωστές αποκλειστικά και μόνο στον επικεφαλής του προγράμματος και, ανά επιχείρηση, στον αρμόδιο Διαγνώστη και στον εμπλεκόμενο Μέντορα. Με βάση τις συμβάσεις όλων των μερών η εχεμύθεια είναι δεδομένη, τα στοιχεία των επιχειρήσεων φυλάσσονται σε ασφαλισμένα σημεία, ουδείς τρίτος μπορεί να λάβει γνώση των στοιχείων μιας επιχείρησης, ούτε εντός του Επιμελητηρίου, ούτε εκτός αυτού.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ