Οι «μνηστήρες» της ΔΕΗ και τα επόμενα βήματα

Οι «μνηστήρες» της ΔΕΗ και τα επόμενα βήματα

 

Έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την επιχείρηση.

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει την απόσχιση των δύο κλάδων λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι είναι:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ENERGETICKέ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. («EPH»)

5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη ΔΕΗ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση τίθενται:

– Η Επιχείρηση Μεγαλόπολης που θα αποτελείται από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

– Η Επιχείρηση Μελίτης (Φλώρινας) που θα αποτελείται από τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, όπως επίσης και το δικαίωμα (και σχετικές άδειες) για οικοδόμηση συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας καλουμένης Μελίτη 2, μαζί με το ορυχείο της Βεύης, το ορυχείο Κλειδί, το ορυχείο Λόφοι Μελίτη και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν, αντιπροσωπεύει ποσοστό έως 35,6 % της συνολικής προβλεπόμενης δυναμικότητας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ την περίοδο 2018-2035 και συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της ελληνικής αγοράς.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα επιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται η εμπειρία στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας, μέσος όρος ιδίων κεφαλαίων την τελευταία τριετία άνω των 100 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ