Αναχρηματοδότηση δανεισμού 1,4 δισ. της ΔΕΗ από τις τράπεζες

Τι περιλαμβάνουν οι όροι της συμφωνίας

Αναχρηματοδότηση δανεισμού 1,4 δισ. της ΔΕΗ από τις τράπεζες

Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών και τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 1,4 δισ. ευρώ της ΔΕΗ.

Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού αναχρηματοδοτείται με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το υφιστάμενο και με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση αν υπάρξουν έκτακτες αποπληρωμές με διάθεση εσόδων από πώληση παγίων, διατύπωση που παραπέμπει στα έσοδα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η συμφωνία ΔΕΗ – τραπεζών περιλαμβάνει επίσης την παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ η οποία θα ενεργοποιηθεί αν η επιχείρηση το κρίνει αναγκαίο.

Αναλυτικά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς το Χρηματιστήριο, η συμφωνία προβλέπει:

1. Αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου σημερινού υπολοίπου 1,2 δισ. ευρώ με νέο πενταετές δάνειο χωρίς καμία εξασφάλιση. Στο νέο δάνειο προβλέπονται ετήσια χρεολύσια, ενώ ποσό που αντιστοιχεί στο 60% περίπου του δανείου αποπληρώνεται στη λήξη της πενταετίας. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,80% αποκλιμακούμενο με έκτακτες προπληρωμές (ποσοστό εσόδων από πώληση παγίων ή τιτλοποίηση απαιτήσεων), πέραν των χρεολυσίων, ως εξής:

• με έκτακτες προπληρωμές ύψους 75 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5,5%,

• με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 45 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5,25% και

• με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 80 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5% τελικό.

Σημειώνεται ότι το περιθώριο του επιτοκίου του αρχικού δανείου το 2014 ήταν 6,5%.

2. Αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου σημερινού υπολοίπου 175 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του νέου δανείου θα είναι 3 έτη χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμές, με δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ κατά 1 συν 1 έτος. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,75% έναντι 5,80% του υφιστάμενου δανείου και θα φέρει την ίδια εξασφάλιση, δηλαδή κυμαινόμενη ασφάλεια σε σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις πελατών της ΔΕΗ.

3. Η παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, την οποία η Εταιρεία δύναται να συνάψει και να χρησιμοποιήσει αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ