Εμπορικός πόλεμος για το brand name «Μακεδονία»;

Στον... αέρα (;) τα προϊόντα από τη Μακεδονία

Εμπορικός πόλεμος για το brand name «Μακεδονία»;


Ανησυχία στον εμπορικό κόσμο προκαλεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό που υπεγράφη στις καθώς βλέπουν πως θα χαθεί το «μακεδονικό» brand που γενεές επί γενεών κατάφεραν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας.

Έτσι, πέρα από το γνωστό μακεδονικό χαλβά, σε μπελάδες έχουν μπει οι πιπεριές Φλωρίνης που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές, το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι, τα μακεδονικά κρασιά διαφόρων εταιριών, τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα υπό τον τίτλο «Μακεδονική Γη», μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ταχίνι, έτοιμα φαγητά σε κονσέρβα, λαχανικά σε βάζο, τουρσιά, τοματοειδή και κομπόστες που διατίθενται στο εμπόριο υπό τον εμπορικό τίτλο «Μακεδονική», η Μακεδονική Βιομηχανία Σωλήνων, τα Μακεδονικά Ζαχαρωτά ακόμη και τα Μακεδονικά Μάρμαρα.

Εξαγωγείς από όλη τη χώρα, αλλά κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θέτουν επί τάπητος τον προβληματισμό τους γιατί είναι δεκάδες είναι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, είτε στον τίτλο τους είτε στα προϊόντα τους.

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων: «ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα 'Βόρεια Μακεδονία'».

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ο ΣΒΒΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σημειώνει πως δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της ΕΕ.

Και ο Σύνδεσμος καταλήγει: «επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο 'Μακεδονία', θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια κάθε άλλο παρά ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας, όπως επικαλούνται και χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές στη γειτονική χώρα.

«Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια, άμεσες και έμμεσες, που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ.

«Η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στο ελληνικό επιχειρείν αναφορικά με τον προσδιορισμό της εντοπιότητας των μακεδονικών προϊόντων. Τόσο στα ελληνικά εμπορικά σήματα, όσο και στα προϊόντα της γείτονος, λόγω της επερχόμενης αλλαγής της ονομασίας της, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκύψουν σημαντικά ζητήματα. Το ζητούμενο είναι πως θα το διαχειριστούν οι ιθύνοντες.

Εύχομαι να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε βάρος της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ο οποίος, μάλιστα, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν και αναφερόμενος στη γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας επί ελληνικών συνόρων σημειώνει πως σύμφωνα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και του Νεϊγί το 1919 στην Ελλάδα δόθηκε το 51,56% της Μακεδονίας.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος εκτίμησε πως ο όρος «Μακεδονία» ως ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι γείτονές μας, με βάση τη συμφωνία, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων «εκτός από τα μείζονα εθνικά θέματα που δημιουργεί, στα ελάσσονα, δεν δίνει στην ελληνική πλευρά ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά, κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως μας αφαιρεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ