Έρχονται μαζικοί έλεγχοι για τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων

Αφορμή για αλλαγές στο πλαίσιο ελέγχου η υπόθεση της εισηγμένης εταιρείας

Έρχονται μαζικοί έλεγχοι για τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων

Την διενέργεια μαζικών ελέγχων, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα  που δηλώνουν   στον ισολογισμό τους οι εισηγμένες, είναι και πραγματικά, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως  αποτέλεσμα της  εισαγγελικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με αφορμή το φιάσκο της Folli Follie. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί προβληματισμός στους θεσμούς της αγοράς για αλλαγές στον τρόπο των ελέγχων ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της και  το κύρος της που έχει πληγεί από τα απόνερα της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει αλλαγές στα κριτήρια των ετήσιων ελέγχων των εισηγμένων, ώστε κάποια στοιχεία να ελέγχονται συχνότερα και να μην περιορίζεται όπως σήμερα στους ενδεικτικούς τυχαίους ελέγχους των 15-20 εισηγμένων το χρόνο. Ταυτόχρονα επιχειρεί να εμπλέξει περισσότερο την ΕΛΤΕ στον έλεγχο των ορκωτών, ενώ το Χρηματιστήριο από την πλευρά του σκοπεύει να πιέσει τις ελληνικές εισηγμένες να αυξήσουν τη διαφάνεια, να ενισχύσουν την εταιρική διακυβέρνηση και να παρέχουν περισσότερα στοιχεία στους επενδυτές.

Αν και ακόμη είναι αρχικό το στάδιο του διαλόγου των φορέων της αγοράς για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, η EΧΑΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΕΒ, οι ορκωτοί ελεγκτές και άλλοι φορείς της αγοράς συνεργάζονται προς την κατεύθυνση, ώστε να θωρακιστούν από επόμενες κρίσεις. " Υπάρχει προβληματισμός για το τί πρέπει να αλλάξουμε, και προσαντολιζόμαστε σε διαφορετικό τρόπο ελέγχων. Ενώ μέχρι σήμερα γίνεται τυχαίος και ενδεικτικός έλεγχος 15-20 εισηγμένων το χρόνο, θα πάμε σε ελέγχους μεγαλύτερου αριθμού εταιρειών κάθε χρόνο σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Και οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι απαραίτητα κακό να συμμετέχουν μέλη των οικογενειών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, όμως πρέπει να υπάρχουν οι δομές και τα συστήματα που να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια για ίδιον όφελος," σημειώνει ο κ. Γκότσης επικεφαλής της Επιτροής Κεφαλαιαγοράς. Τον ίδιο προβληματισμό μοιράζεται και ο Νίκος Πορφύρης Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σημειώνει: "Ηδη ο νέος νόμος που ψηφίζεται αλλάζει τον 2190 και προβλέπει ότι αν κάποιος μέτοχος είναι μέλος του ΔΣ δεν μπορεί να ψηφίζει για τον ορισμό του Ορκωτού και αυτό είναι μια ενδεικτική αλλαγή. Ομως η εταιρική διακυβέρνηση δεν μπορεί αν επιβληθεί είναι θέμα νοοτροπίας των εισηγμένων, που πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αποφασίσουν οι εισηγμένες ότι οφείλουν να παρουσιάζουν τα στοιχεία τους σε επενδυτές και ναλειτουργούν με διαφάνεια. Η Follie-Follie τα τελυταία τρία χρόνια δεν ερχόταν μαζί μας στα roadshow, και όταν αποφεύγεις την έκθεση στους θεσμικούς επενδυτές, κάτι σημαίνει..."

Τα ταμειακά διαθέσιμα των ισολογισμών του 2017

Το 2017 ήταν καλή χρονιά αφού συνολικά αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των ελληνικών εισηγμένων.Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7%, στα 10,3 δισ. ευρώ, δίνοντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρείες.

Συνολικά 31 εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, βάσει των ισολογισμών του 2017, διαθέτουν «γεμάτα ταμεία», με τα ρευστά τους διαθέσιμα να ξεπερνούν το 1,73 δισ. ευρώ και μάλιστα σημειώνουν αύξηση σε σχέση με το 1 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν μετρητά και χρηματοοικονομικά προϊόντα η αξία των οποίων υπερβαίνει το σύνολο του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μηδενικό δανεισμό. Στο άλλο άκρο, υπό ταμειακή ασφυξία βρίσκονται αρκετές εισηγμένες του ΧΑ, καθώς σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς για τη χρήση 2017, στο τέλος της χρονιάς βρίσκονταν με ελάχιστα χρήματα στο ταμείο τους. Για 8 εταιρείες τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν κάτω από 100 χιλ. ευρώ, ενώ για 26 συνολικά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα δεν ξεπερνούσαν τις 300 χιλ. ευρώ.

Οι ισχυροί

Mε βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία ψηλά στη λίστα των εταιρειών με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα βρίσκονται ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Coca Cola, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, η Folli Follie, η οποία μάλιστα παρουσίασε και αύξηση κατά 36%, από τα 328,2 εκατ. ευρώ στα 446,3 εκατ. ευρώ, με τα στοιχεία αυτά όμως ακόμη να ελέγχονται.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ