Ανεβάζει στροφές και πάλι το Νεώριο Σύρου

Ανεβάζει στροφές και πάλι το Νεώριο Σύρου

«Δουλειά» έπιασε πάλι το ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου έχοντας ήδη ξεκινήσει την επαναλειτουργία του επισκευάζοντας πλοία.

Το ναυπηγείο μπαίνει στην τελική ευθεία της εξυγίανσης και της μεταβίβασης στην ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX.

Tο business plan της εξυγίανσης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υποβληθεί στους πιστωτές για έγκριση, ώστε να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Σύρου για επικύρωση.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ενός τετάρτου των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 240 και 280).

Δηλαδή, από τα 40 εκατ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» της εταιρείας Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.

Οι ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας ήταν:

  • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης οικονομικών καταστάσεων ετών 2015 και 2016 από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας και εγκρίθηκε το ισοζύγιο του έτους 2017.
  • Δημιουργήθηκε μια ενδιάμεση εταιρεία προκειμένου να πάρουν και πάλι μπρος οι μηχανές του ναυπηγείου
  • Δόθηκε η δυνατότητα επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ στην ενδιάμεση εταιρεία. Η ηλεκτροδότηση του ναυπηγείου είχε διακοπεί από τον Νοέμβριο του 2017 λόγω των συσσωρευμένων οφειλών προς τη ΔΕΗ.
  • Το σωματείο εργαζομένων συμφώνησε στη διαδικασία εξυγίανσης με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης
  • Το πρώτο πλοίο για επισκευή, μετά τη 14μηνη αδράνεια, έφτασε στις δεξαμενές του Νεωρίου στις 20 Μαρτίου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ