Δάνεια ...από το ψηφιακό πανέρι

Πλώρη για μετατροπή σε κανονικές τράπεζες βάζουν οι εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος – Τα σχέδιά τους

Δάνεια ...από το ψηφιακό πανέρι

 Από ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος σε κανονικές τράπεζες μετατρέπονται, μόλις λάβουν τις σχετικές  άδειες, τόσο η Viva όσο και η Revolut, με στόχο να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες πίστωσης, overdrafts  και προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η Viva έχει κάνει αίτηση για να πάρει άδεια Digital Βank στη Μ. Βρετανία, ενώ η Revolut, επέλεξε τη Λιθουανία για να λάβει εκεί την άδειά τραπεζικού ιδρύματος. Αφού λάβουν την αδειοδότηση στην χώρα αίτησης,  στόχος των εταιρειών είναι  οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και η Ελλάδα.

Οι δύο εταιρείες, η ελληνική Viva και η διεθνής Revolut είναι οι εκπρόσωποι της επανάστασης του Fintech στην Ελλάδα, μιας επανάστασης που παγκοσμίως απειλεί τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι νέες ψηφιακές τράπεζες λειτουργούν στο cloud χωρίς τα κόστη της φυσικής παρουσίας, προσφέροντας με χαμηλά κόστη όλα τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας. Έχοντας την ευελιξία να ανταγωνιστούν τις μεγάλες τράπεζες,προσφέρουν καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα με μικρές χρεώσεις με αποτέλεσμα να κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών. Με όπλο την τεχνολογία, για παράδειγμα η Revolut προσφέρει άμεσες ειδοποιήσεις δαπανών, βελτιωμένες αναλύσεις, κατηγοριοποίηση δαπανών, εργαλεία προϋπολογισμού και ισχυρά μέτρα ασφαλείας, όπως η δυνατότητα μπλοκαρίσματος της κάρτας σας και ενεργοποίησης της ασφάλειας βάσει τοποθεσίας (location-based security).”

VIVA

H Viva Wallet, είναι Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος με άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για λειτουργία στις 31 χώρες του ΕΟΧ και επιπλέον Principal Member των οργανισμών Visa & MasterCard για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing), καθώς και ο πρώτος χρηματοοικονομικός οργανισμός σε όλη την Ευρώπη που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές (Microsoft Azure). «Προχωρήσαμε στην αίτηση για Digital Bank στο Λονδίνο με στόχο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τα εμπόδια που μας βάζουν οι τράπεζες και να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας» σημείωσε ο Γιάννης Λάριος, Business Development Director της Viva Wallet, εξηγώντας ότι ο στόχος πλέον είναι η ανάπτυξη των τραπεζικών υπηρεσιών σε ολη τη Ευρώπη.

Διαθέτοντας επίσημη άδεια λειτουργίας εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Viva Wallet πρωτοπορεί στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών και λογαριασμούς IBAN σε τρία νομίσματα (€, £, LEU) και πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο και Ρουμανία), ενώ διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Στόχος της είναι να αναπτυχθεί σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία. Σε κάθε χώρα η viva θα προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού χρήματος στη γλώσσα τους, με βάση τις τοπικές ανάγκες και το τοπικό φορολογικό σύστημα. Με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία «passporting» της άδειάς της στις υπόλοιπες 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Πρόσφατα μειοψηφική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του γκρουπ Viva απέκτησε το επενδυτικό fund Diorama (συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Δασκαλόπουλου) έναντι 15 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά την τελευταία τριετία έχουν τοποθετηθεί στην εταιρεία 22 εκ. ευρώ. Στα σχέδια της εταιρείας είναι νέα αύξηση κεφαλαίου στο πρώτο εξάμηνο του 2019, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προώθηση των υπηρεσιών της και την ανάπτυξη των μεριδίων της στην ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα, λίγους μήνες μετά το ξεκίνημά της στις ευρωπαϊκές χώρες, η δραστηριότητα από τις ευρωπαϊκές αγορές φτάνει στο 6% του συνόλου, ενώ εκτιμάται ότι σε 3 χρόνια θα φτάνει το 30%.

Revolut

Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρίες στον κλάδο του Fintech στην Ευρώπη και ήδη δημιούργησε γραφεία στην Ελλάδα προσφέροντας υπηρεσίες όπως άμεσες χρεώσεις, εξοικονόμηση χρημάτων, ταξιδιωτική ασφάλιση με geolocation και κρυπτονομίσματα.

Στη Revolut οι καταναλωτές μπορούν να ανοίξουν ένα τρεχούμενου λογαριασμού σε λιγότερο από τρία λεπτά μέσα από την δωρεάν εφαρμογή, όπου μπορούν να κάνουν δωρεάν μεταφορές χρημάτων άλλα και να ξοδεύουν στο εξωτερικό χωρίς καμία χρέωση, να λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους, και να κάνουν συνάλλαγμα σε 25 νομίσματα.

Από την έναρξη λειτουργίας της το 2015, η Revolut έχει αποκτήσει 1.700.000 χρήστες και διαθέτει πάνω από 70.000 Έλληνες πελάτες ενώ στοχεύει να φτάσει τους 150.000 μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την Ελλάδα σειρά έχουν οι Ρουμανία, Αμερικη, Καναδάς, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ιαπωνία. Αν η εταιρεία αποκτήσει την άδεια ψηφιακής τράπεζας που έχει αιτηθεί στη Λιθουανία, θα εξασφαλίσει στους πελάτες της εγγύηση για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, θα μπορούν να πληρώνουν δάνεια και ασφάλειες, αλλά και να λαμβάνουν προσωπικά δάνεια και overdrafts. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε δάνεια με προνομιακά επιτόκια σε σχέση με αυτά των τραπεζών και να είμαστε ανταγωνιστικοί όπως είμαστε και με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ήδη», σημειώνει στο MoneyPro ο κ. Δ. Λιτσικάκης, country manager της εταιρείας στην Ελλάδα.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορει κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ