Θεόδωρος Βασιλάκης: Η ζωή ενός αυτοδημιούργητου

Θεόδωρος Βασιλάκης: Η ζωή ενός αυτοδημιούργητου

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης, μία από τις πλέον σημαντικές μορφές στο ελληνικό επιχειρείν. Από τους πλέον δυναμικούς επιχειρηματίες ο Κρητικός Θεόδωρος Βασιλάκης έγινε ο ιδρυτής και η «ψυχή» κάποιων από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες: της αεροπορικής Aegean, αλλά και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas – Hertz που απλώνεται στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Κύπρο, καθώς και της εταιρείας λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica Velmar. Γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1958 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Ηρακλείου και στη συνέχεια πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου σπούδασε Business Management.

Τη δραστηριότητά του στο επιχειρείν ξεκινά με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1961, στο πλευρό του πατέρα του Ευτύχη Βασιλάκη στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων Σ.Ρέστης & Σια, Caltes/Texaco.

Διορατικός και ανήσυχο πνεύμα βλέπει τη δυναμική του τουρισμού και ιδρύει την Θ.Βασιλάκης ΑΕ με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1966 υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης της Hertz International στην Κρήτη.

Σταδιακά η εταιρεία μεγεθύνεται, γεγονός που επέτρεψε στον Θ. Βασιλάκη να προτείνει στο πρόεδρο της Hertz International να αποκτήσει την πανελλαδική αντιπροσώπευση της εταιρείας. Ο Θ. Βασιλάκης προχώρησε στην μετονομασία της Hertz σε Autohellas που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα.

Η πρώτη σελίδα στο βιβλίο των αξιοζήλευτων επιχειρηματικών επιτυχιών έχει γραφτεί και θα ακολουθούσαν πολλές ακόμη…

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η Saab.

Το 1994 αγοράζει τη εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη – μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

To 1997 βραβεύεται από το ΕΒΕΑ στην κατηγορία, «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

Λίγο πριν το 2000 μετέτρεψε την Aegean Aviation στην αεροπορική εταιρεία Aegean με στόλο έξι αεροσκαφών. To 1999 εξαγόρασε την Air Greece, η οποία συγχωνεύθηκε με την Cronus το 2001.

Τον Οκτώβριο του 2013 πρωτοστάτησε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals της Ελλάδας, την εξαγορά της Olympic από την Aegean.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα, ως εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am», ενώ έφτιαξε ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, το «Crete Golf Club».

Επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), καθώς και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993).

Το 2015 τιμήθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Την ίδια χρονιά έλαβε τη μέγιστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο το οποίο -με τη συνολική του δράση-έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία.

Τον Μάρτιο του 2016 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τον Μάρτιο του 2017 τιμήθηκε με τo 4o Business unusual Award από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ