Στο μικροσκόπιο των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της Folli-Follie

Εμπειροι αναλυτές δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κρίση αξιοπιστίας που έχει χτυπήσει την Folli Follie και τις φήμες περί ψευδών ισολογισμών

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της Folli-Follie

Σε επικίνδυνα νερά ταξιδεύει η Folli Follie καθώς ο χρόνος που θα χρειαστεί η Ernst & Young να ολοκληρώσει τον ανεξάρτητο έλεγχο της εταιρείας σε 28 χώρες υπολογίζεται σε 3 μήνες τουλάχιστον, μια περίοδο αβεβαιοτητας που θα επιτείνει τη δυσπιστία των επενδυτών για τη διοίκηση, την εταιρεία και τη μετοχή. Ηδη, αν και η μετοχή στηρίχθηκε και κινείται ανοδικά ήδη από την Τετάρτη, έχουν καταρρεύσει τα δύο ομολογιακά της Folli Follie καθώς οι θεωρητικές αποδόσεις τους έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα default (με αποδόσεις στο 38% και το 14%). 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έκθεσης της Ernst and Young που θα αποτυπώνει με αξιοπιστία τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ώστε να ξεκαθαριστεί η αξία και η σωστή αποτίμησή της. Εν τω μεταξύ παρότι υπήρξε μια φημολογία για τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, τελικά αυτή δεν έγινε και η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Μπορούσε όμως η περιπέτεια αυτή που κόστισε σε κεφαλαιοποίηση 500 εκ. ευρώ και σε αξιοπιστία ανυπολόγιστα στην εταιρεία να αποφευχθεί και πώς; Η αγορά πιάστηκε εξαπίνης ή φαινόταν από καιρό ότι κάτι συμβαίνει; Εμπειροι αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή της εταιρείας επισημαίνουν τα ερωτηματικά που κυριαρχούν στην αγορά, όπως γιατί η διοίκηση της εταιρείας άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού γνώριζε τις επιφυλάξεις μερίδας μετόχων για τον ορκωτό που είχε για την αγορά της Ασίας, από σχετικά δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, και γιατί δεν φρόντιζε να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια ώστε να αποφύγει μια τόσο μεγάλη κρίση.

Όπως αναφέρει ο κ. Δ. Μπίρμπος- της Investment Bank Of Greece, η οποία σταμάτησε την κάλυψη της μετοχής από τη Δευτέρα και θα την ξαναρχίσει μόνο εφόσον ξεκαθαριστεί το τοπίο της ασάφειας που έχει δημιουργηθεί σημειώνει: «Εδώ και καιρό είχε εντοπιστεί από τους αναλυτές ότι τα πολύ καλά κέρδη της εταιρείας δεν μετατρέπονταν σε ταμειακές ροές και σύμφωνα με όσα απαντούσε η διοίκηση αυτό οφείλεται στο επιχιερηματικό μοντέλο, το οποίο έχει μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης είτε λόγω της συνεχούς επέκτασης και των επενδύσεων είτε πέρυσι λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει σε άλλες εταιρείες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά όπως η Jumbo ή ο Fourlis και ενώ η διοίκηση διαβεβαίωνε ότι αυτή η εικόνα είναι προσωρινή δεν υπήρξε ποτέ βελτίωση των ταμειακών ροών. Επίσης τα αποθέματα αυξάνονται συστηματικά χωρίς η εταιρεία να πραγματοποιεί απομείωση αποθεμάτων, κάτι που αν έκανε τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν μικρότερα.

Μάλιστα και τις επιφυλάξεις μερίδας των επενδυτών, για τον ορκωτό ελεγκτή, γνώριζε η διοίκηση αφού υπήρχε σχετικό δημοσίευμα των FT από το 2015».

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μ. Χατζιδάκης της Beta Χρηματιστηριακής σημειώνει: «Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχε ένα μούδιασμα όποτε παρουσιάζαμε την εταιρεία σε πελάτες στο εξωτερικό, καθώς προβλημάτιζε η έλλειψη ρευστότητας. Η διοίκηση της εταιρείας μπορούσε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και να μην επιτρέψει σε ένα fund 50 εκ. ευρώ να της κάνει ζημιά 500 εκ. ευρώ. Είναι απαράδεκτο να μην έχει προβλέψει ότι μπορούσε να γίνει κάι τέτοιο και να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης. Ισως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έπρεπε να είναι Proactive, να είναι αυστηρότερη στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση για να αποφεύγεται η πιθανότητα τέτοιων αμφισβητήσεων.»

Αναλυτής, άλλης μεγάλης χρηματιστηριακής που παρακολουθεί χρόνια την εταιρεία δηλώνει ξαφνιασμένος: Μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια να μην μπορεί η Folli Follie να αποτυπώσει την κερδοφορία της σε ρευστότητα, μπορεί να υπήρχε ένας προβληματισμός, ή μια επιφύλαξη ή έστω και ερωτηματικά για τις ταμειακές ροές, αλλά κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε, αυτό που ισχυρίζεται το fund QSM, ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία στον ισολογισμό της και ότι μάλιστα ο πραγματικός τζίρος της είναι στο μισό από αυτόν που υπογράφουν οι ορκωτοί. Ο αναλυτής, ξεκινάει με κάποια δεδομένα, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα πάντα, ούτε να ελέγχει τον ορκωτό ελεγκτή. Θεωρώ ότι αν αποδειχθεί από τον ανεξάρτητο έλεγχο κάτι τέτοιο χρειάζεται άμεση και αυστηρή ποινή για να υποστηριχθεί η ευστάθεια του συστήματος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γκότσης, θεωρεί ότι η κρίση ξεπεράστηεκ με τον καλύτερο τρόπο, αφού, όπως σημειώνει, «Κάναμε ό,τι είναι δυνατό, ζητήσαμε από την εταιρεία την άμεση δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων που αμφισβητούνταν, και ζητήσαμε τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνάς του από το fund, τα οποία θα λάβουμε τις επόμενες μέρες και η ηρεμία αποκαταστάθηκε. Να τονίσω, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αμφισβητεί τις οικονομικές καταστάσεις που υπογράφονται από ορκωτούς ελεγκτές και ο έλεγχός μας βασίζεται στις παρατηρήσεις που ενδεχομένως αυτοί κάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ