Οι διαπραγματεύσεις και τα deal της ΔΕΠΑ με Shell και ΕΝΙ

Οι διαπραγματεύσεις και τα deal της ΔΕΠΑ με Shell και ΕΝΙ

Φαίνεται ότι έκλεισαν τελικά τα deal της ΔΕΠΑ με τους μετόχους Eni και Shell για τον νέο ρόλο της Δημόσιας Επιχείρησης στις δύο θυγατρικές Εταιρείες Παροχής και Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και Αττικής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ αποχωρεί από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (ΖeniΘ), πουλώντας το ποσοστό της 51% στην ιταλική Eni, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 49% και το μάνατζμεντ. Απομένουν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών. Να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας δεν αλλάζει, δηλαδή η ΔΕΠΑ παραμένει με 51% και η Eni με 49% και το μάνατζμεντ.

Στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τη Shell και κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής. Η πολυεθνική πούλησε τα μερίδιά της 49% στη Δημόσια Επιχείρηση και απομένουν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες διαδικασιών για την ολοκλήρωση των συμβολαίων.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση στα ενεργειακά, καθώς είχαν ως σκοπό τον περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης της Δημόσιας Επιχείρησης στα δίκτυα και την προμήθεια φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ