H Εθνική Ασφαλιστική, οι "επιλαχόντες" και το "ουδέν κακό αμιγές καλού"

Πώς από το ναυάγιο μπορεί να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη πώληση

H Εθνική Ασφαλιστική, οι "επιλαχόντες" και το "ουδέν κακό αμιγές καλού"

Τελικά η αδυναμία της κοινοπραξίας Exin- Calamos να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να συνεχίσει την διαγωνιστική διαδικασία πώλησης με τους δύο κινέζους…. επιλαχόντες (Fosun και Gongbao), μπορεί και να αποδειχθεί θείο δώρο για την μαμά Εθνική. 

Βέβαια, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για ολοκλήρωσή τουdeal, αφού η μεν Fosun έχει θέσει «τελεσίγραφο» ότι θα αποσύρει το ενδιαφέρον της, αν δεν της χορηγηθεί περίοδος αποκλειστικότητας, η δε Gongbao φέρεται να έχει θέμα με τη χρηματοδότηση του deal. Ωστόσο, από τη στιγμή που η τράπεζα κατάφερε να περάσει ταstresstestsχωρίς να υπολογιστεί το τίμημα της πώλησης της θυγατρικής τηςτην ίδια ώρα που τα μεγέθη της ασφαλιστικής σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, είναι πολύ πιθανό στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το τίμημα ή ο συνδυασμός τιμήματος, επενδύσεων και συνεργιών να είναι σημαντικά ευνοϊκότερος για τον όμιλο της Εθνικής.

Και αυτό γιατί η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων που καταγράφει στο τρίμηνο, όσο και η αύξηση των μεγεθών του 2017 που ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Τι λένε τα νούμερα: Συνολικό μερίδιο αγοράς 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους), κερδοφορίας του 2017 + 27,9%,κέρδη προ φόρων 73,9 εκατ. Ευρώ.Συνολική παραγωγή 587,9 εκατ. Ευρώ. Ανοδος Bancassurance στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%, γεγονός που μεταφράζεται σε €164,3 εκατ. έναντι των €128 εκατ. του 2016. Το δίκτυο Bancassurance θα διαγράψει θετική πορεία και το 2018, καθώς μόνο τον Φεβρουάριο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση παραγωγής κατά 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ