Fast track πώληση για τα ΕΛΠΕ

Fast track πώληση για τα ΕΛΠΕ


Μέχρι τα τέλη Απριλίου ενδέχεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., καθώς πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ξεκινήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Ο δρόμος για την έναρξη του διαγωνισμού άνοιξε έπειτα από τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας βασικών μετόχων ανάμεσα στο Δημόσιο και την Paneuropean του ομίλου Λάτση, για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛ.ΠΕ γυρίζουν σελίδα και περνάνε σε άλλο τοπίο, με περιορισμένη τη συμμετοχή των δύο «συνεταίρων», δημοσίου και ομίλου Λάτση, οι οποίοι θα μείνουν με ποσοστά από 15% ο καθένας.

Τα συνολικά έσοδα από την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι περίπου στα 2/5 του προσφερομένου τιμήματος. Οπωσδήποτε, όμως, το έσοδο από τα ΕΛΠΕ θα είναι το μεγαλύτερο ύστερα από εκείνο που θα έχει από τον ΔΑΑ.

Με βάση την ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ. για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα προέλθει κατά 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο και κατά 30,1% από την Paneuropean. Κάτι που σημαίνει πως με δεδομένο πως οι δύο υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι κατέχουν σήμερα το 35,5% και το 45,5% των Ελληνικών Πετρελαίων αντίστοιχα, το ανώτερο ποσοστό μετοχών που θα διατηρήσουν θα είναι 15,5% και 15,4%. Επίσης, όπως είναι φυσικό, θα απωλέσουν και το μάνατζμεντ, το οποίο θα περάσει στον στρατηγικό επενδυτή που, μέσω του διαγωνισμού, θα αποκτήσει το πλειοψηφικό «πακέτο» στον όμιλο.

Το εκχωρούμενο ποσοστό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι διεκδικητές μπορούν να προέλθουν μόνον από έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό κολοσσών, παγκόσμιας εμβέλειας.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, αναμένεται έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ. τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή ενεργειακή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ