Επενδυτική «επίθεση» στην Ελλάδα κάνουν τα…. πετροδολάρια

Επενδυτική «επίθεση» στην Ελλάδα κάνουν τα…. πετροδολάρια

Τα πετροδολάρια αποτελούν μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα.

 

Στην Ελλάδα πρόσφατα, ένα fund το Mubadala Investment Company ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ. Το κύριο όχημα επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο εξωτερικό υπέγραψε προ ημερών MoU με το Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) για την δημιουργία ενός Greek fund, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν τοποθετήσεις που θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ (50%-50% συμμετοχή).

Λίγα χρόνια πριν, η Lamda Development ανακοινώνει ότι υπέβαλε δεσμευτική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο σχήμα που τελικών ανέλαβε το τεράστιο αυτό έργο, anchor investor είναι η Αl Maabar που ανήκε στη Mubadala και πέρασε στον έλεγχο της Eagle Hills, επίσης με έδρα στο Άμπου Ντάμπι.

Την ίδια στιγμή, η Mubadala αποτελεί σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ανδρομέδα, της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας που εξαγόρασε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Amerra Capital. Το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Το fund από το Άμπου Ντάμπι υποστήριξε την προσφορά της Amerra στο διαγωνισμό για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα. Η σύμπραξη των εταιρειών υπό την ομπρέλα της Amerra θα δημιουργήσει ένα σχήμα που θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι η Mubadala Development Company PJSC είναι μια δημόσια εταιρεία συμμετοχών που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Εμιράτου του Αμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 και αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Εμιράτου. Λειτουργεί δηλαδή ως κρατικό fund που έχει ως αποστολή τη «διαφοροποίηση» της οικονομίας του Αμπου Ντάμπι, την οιονεί απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και το «άνοιγμά» της στον κόσμο των αγορών και των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ