Προχωρά ο αγωγός TAP

Προχωρά ο αγωγός TAP

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου TAP, της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

 

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, μήκους 550 χιλιομέτρων, από τους Κήπους του Έβρου έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κρυσταλλοπηγή της Καστοριάς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018. Θα ακολουθήσουν δοκιμές μέχρι τα μέσα του 2019, οπότε θα αρχίσει η εισαγωγή υδρογονανθράκων και το 2020 το έργο θα είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία.

Ο αγωγός θα μεταφέρει σε πρώτη φάση 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με προοπτική διπλασιασμού της μεταφορικής ικανότητας σε επόμενο στάδιο, στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά, ενώ θα συνδέεται σε τρία σημεία (στην Πέλλα την Καστοριά και την Κοζάνη) με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά εργολαβίες, προμήθειες υλικών και υπηρεσιών που έχουν ανατεθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις. Συνολικά 367 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την κοινοπραξία κατασκευής.

Ο αγωγός διέρχεται από 13 περιφερειακές ενότητες και 140 κοινότητες στη Βόρειο Ελλάδα ενώ διαθέτει 23 συνολικά βαλβιδοστάσια, μέσω των οποίων θα διακόπτεται η ροή, προκειμένου να γίνονται εργασίες συντήρησης ανά τμήμα του αγωγού

Οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας τόνισαν ότι το έργο κατασκευάζεται με αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών και την μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ