Άλλαξε χέρια και επίσημα ο ΟΛΘ

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% στην South Europe Gateway Thessaloniki

Άλλαξε χέρια και επίσημα ο ΟΛΘ

 

Στην ολοκλήρωση μεταβίβασης του 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θέτει τις βάσεις γα την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Το εφάπαξ τίμημα των 231,926 εκατ. ευρώ ήδη καταβλήθηκε από την South Europe Gateway Thessaloniki Limited, η δε συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από το προαναφερόμενο τίμημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό έχουν επίσης ληφθεί υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,27%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΘ αποτελεί μία εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας. Η διαχείριση του λιμένα από μία διεθνή κοινοπραξία αναμένεται να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τον Οργανισμό, ενώ η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί συνολικά από τις μεγάλες επενδύσεις, την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι προσδοκώμενες συνέργειες είναι μεγάλες, αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πιστοποιούν εμπράκτως την στρατηγική του Ταμείου, η οποία δεν περιορίζεται στο ύψος του τιμήματος που εκάστοτε εισπράττεται, αλλά στις αναπτυξιακές επιδράσεις και στα κοινωνικά οφέλη που συνοδεύουν κάθε ενέργεια μας».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης σημείωσε ότι «η παραχώρηση του ΟΛΘ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των λιμενικών υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών. Η διεθνοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ενισχύσει το ρόλο του στο διαμετακομιστικό εμπόριο τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ευρώπης. Τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του λιμένα της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσουν τη θέση του, συνδράμοντας παράλληλα, στην ενίσχυση της οικονομίας τόσο της Βόρειας Ελλάδας όσο και της χώρας στο σύνολο της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ