Τα βρήκαν Λάτσης - Δημόσιο για τα ΕΛΠΕ: Θα πουλήσουν το 51%

Τα βρήκαν Λάτσης - Δημόσιο για τα ΕΛΠΕ: Θα πουλήσουν το 51%

Και επισήμως το Δημόσιο και ο Όμιλος Λάτση επιβεβαιώνουν τις μεταξύ τους συζητήσεις για την από κοινού πώληση μετοχών τους που αντιστοιχούν αθροιστικά στο 51% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με αυτή σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται το Ελληνικό Δημόσιο και η «PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A» του ομίλου Λάτση.

Όπως ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο οι διαπραγματεύσεις αφορούν ακόμη την διαδικασία της από κοινού μεταβίβασης και την ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων. Η «PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A», ελέγχει το 45,47% των μετοχών της εταιρίας ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,477%, με την χρηματιστηριακή αξία υπερβαίνει τα 2,4 δισ.ευρώ.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ ποσοστό 15% έκαστος και θα διαθέσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή, που θα αναζητηθεί με τις διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού, ποσοστό κοντά στο 31% ο όμιλος Λάτση και κοντά στο 20% το ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης και το μάνατζμεντ.

Οι δύο μέτοχοι έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους προτεινόμενα σχέδια shareholder agreement τα οποία και βρίσκονται αυτή την περίοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν στο οριστικό σχέδιο που θα παρουσιάσουν στη συνέχεια στους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτό που η πλευρά του ομίλου Λάτση επιδιώκει να διασφαλίσει με την πρότασή της για τη συμφωνία μετόχων είναι η λειτουργία των ΕΛΠΕ στη βάση σαφών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ