Θέμα ημερών το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

Θέμα ημερών το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ


Σε μια εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Στο επόμενο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ οι φάκελοι με τις προσφορές των δύο σχημάτων προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Το άνοιγμα των προσφορών έχει καθυστερήσει καθώς εξετάζονται όλα τα στοιχεία των έξι επιχειρήσεων που εμπλέκονται στα δύο σχήματα, δηλαδή της κοινοπραξίας Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A και της κοινοπραξίας Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη).

Εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται στην αποκρατικοποίηση θέλουν τις προσφορές των δύο σχημάτων να κινούνται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν το άνοιγμα των φακέλων. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις, τις οποίες επίσης θα γνωρίζει την ίδια μέρα με την αποσφράγιση των προσφορών.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Η τελευταία προσπάθεια πώλησης είχε γίνει το 2016 στην αζέρικη Socar αλλά η συμφωνία «ναυάγησε».

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία που ανακοίνωσε ο διαχειριστής για το 2017 με τα κέρδη να σημειώνουν άνοδο 149,4% και τα έσοδά του να αυξάνονται πέρυσι κατά 58% στα 268,6 εκατ. ευρώ από 169,6 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ