Τι σκέφτονται οι Γερμανοί για τον ΟΤΕ

Όλο το παρασκήνιο – Κανείς ενδιαφερόμενος για το 5%

Τι σκέφτονται οι Γερμανοί για τον ΟΤΕ

 

Στα χέρια της γερμανικής Deutsche Telekom «κρέμεται» η τύχη του 5% του ΟΤΕ που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

 

Κατόπιν αυτού το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθυνθεί στη Deutsche Telekom η οποία θα έχει στη διάθεσή της 30 ημέρες για να αποφασίσει την εξαγορά ή όχι του πακέτου μετοχών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.

Η τιμή με την οποία θα εξαγοράσει το πακέτο μετοχών η γερμανική εταιρεία θα είναι η μέση τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες 20 μέρες πριν από την ημέρα της υποβολή της πρότασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Deutsche Telekom κατέχει το 40% του ΟΤΕ και τώρα θα κληθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εφόσον το επιθυμεί να εξαγοράσει το 5%. Ο στρατηγικός επενδυτής έχει δικαίωμα να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά εντός 30 ημερών.

Με τη διάθεση του 5% του ΟΤΕ το δημόσιο βρίσκεται πια με ποσοστό μόλις 5%. Από αυτό το 1% είναι υπό τον άμεσο έλεγχό του και το υπόλοιπο 4% το ελέγχει έμμεσα καθώς ανήκει στο ΙΚΑ. Η Deutsche Telekom εφόσον ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης του 5%, θα βρεθεί με μετοχές της τάξης του 45% στο Οργανισμό.

Οι Γερμανοί αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα και να αποκτήσουν το 5% του Οργανισμού σεμια κίνηση καλής θέλησηςώστε να στηρίξουν και τους στόχους εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ούτως ή άλλως έχουν ήδη προχωρήσει οι αλλαγές στη συμφωνία μετόχων με το δημόσιο που θα γίνουν ακόμα πιο εμφανείς στην τακτική γενική συνέλευση του καλοκαιριού.

Σε περίπτωση που οι Γερμανοί δεν ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς τότε το ΤΑΙΠΕΔ απελευθερώνεται από τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων του Οργανισμού και το ποσοστό του 5% απελευθερώνεται προς πώληση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ