Αναζητείται σχέδιο σωτηρίας για την ΕΒΖ

Σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση

Αναζητείται σχέδιο σωτηρίας για την ΕΒΖ

 

Στις πλέον δύσκολες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων καθώς ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι τευτλοπαραγωγοί για το 2017 και η διοίκηση δεν μπορεί να παράσχει διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης το σίγουρο είναι ότι θα ζητηθούν από τους μικρομετόχους εξηγήσεις για το σχεδιασμό της διοίκησης σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον της ΕΒΖ καθώς η εταιρεία έχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Στους αγρότες η εταιρεία χρωστάει 6 εκατ. ευρώ από την περσινή καμπάνια και δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ευρώ για τη νέα. Ισως θα είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της ΕΒΖ που θα περιοριστεί σε εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Παραγωγοί και εργαζόμενοι της ΕΒΖ εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το τι μέλλει γενέσθαι αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όταν από τα μέσα Φεβρουαρίου θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είχε ξεκινήσει η σπορά.

Υπάρχουν αυτή την περίοδο συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή, με στόχο - αν τελεσφορήσουν - την αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα (μοντέλο Μαρινόπουλου).

Το «φιλέτο» για τον υποψήφιο επενδυτή είναι οι δύο θυγατρικές παραγωγικές μονάδες στη Σερβία που εμφανίζουν ικανοποιητικά μεγέθη. Σε αντίθεση με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπου χρειάζεται εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 755 ευρώ για έναν τόνο ζάχαρης, ο οποίος πωλείται σήμερα στην αγορά προς 360 ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της χρήσης 2017-2016, οι αμοιβές του ΔΣ και των διευθυντικών στελεχών έφθασαν στο τέλος του 2017 στα 163.000 ευρώ έναντι 91.000 ευρώ στην περασμένη χρήση.

Στη χρήση 2016-2017 η μητρική στην Ελλάδα εμφάνισε ζημιές 22 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 115,3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ