Τις επόμενες ημέρες οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Τις επόμενες ημέρες οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές και να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για το ΔΕΣΦΑ.

 



Ο διαγωνισμός έχει ήδη προσελκύσει ευρύτερο ενδιαφέρον ενώ προχθές αναφέρθηκε σε αυτόν με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ, συνδέοντας την αποκρατικοποίηση με τον αγωγό TAP και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ πρόσφατα και ο Ιταλός πρέσβης, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από το τίμημα που έχει μεγάλη σημασία, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ποιότητα η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που θα επιλεγεί.


Ση μάχη της διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους αφενός η κοινοπραξία τριών πολύ μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν και στον αγωγό TAP (Ιταλική Snam, Ισπανική Enagás και Βελγική Fluxys) και αφετέρου η κοινοπραξία των μικρότερων εταιρειών Reganosa (Ισπανία) και Transgaz (Ρουμανία), η οποία όμως έχει ενισχυθεί σοβαρά λόγω της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μία από τις βασικές εκκρεμότητες για να κλείσει ουσιαστικά η γ’ αξιολόγηση ενώ τόσο η διοίκηση όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αισιοδοξούν ότι αυτή τη φορά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Πρόκειται για μια πώληση η οποία εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ