Μεγάλη μάχη με δύο δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Μεγάλη μάχη με δύο δεσμευτικές προσφορές για τον  ΔΕΣΦΑ

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις προσφορές για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτή την περίοδο ο όμιλος αναμένει και την κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο όμιλος πουλάει το 35% και το ΤΑΙΠΕΔ το 31%. Έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι οποίες ικανοποιούν τους δύο πωλητές που έχουν διαμηνύσει πως το τίμημα για το 66% θα πρέπει να ξεκινά από τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές - η πρώτη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) - φαίνεται ότι κονταροχτυπιούνται για την τελική επικράτηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τους φακέλους των δύο δεσμευτικών προσφορών σε υπουργικά γραφεία έφτασε συστημένο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2017, στο οποίο αναφέρεται ότι η Transgaz ελέγχεται για το αν έχει κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ρουμανία.

Η Ρουμανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, διερευνάται εάν η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης ΕΚ), υιοθετώντας μία στρατηγική περιορισμού των διαδρομών εφοδιασμού αερίου για άλλα κράτη μέλη, είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης, είτε με περιορισμένες επενδύσεις σε αναγκαία έργα υποδομής, ή με άλλες μεθόδους.

Τον ερχόμενο Απρίλιο λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο επτά μέλη διορίζει το Δημόσιο και δύο ο όμιλος Λάτση. Υπό κανονικές συνθήκες λόγω της επιτυχημένης πορείας της διοίκησης δεν θα υπήρχαν αλλαγές, αλλά εν όψει της πίεσης από την τρόικα για την αξιοποίηση του 35% που ελέγχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ εντός του 2018 σε συνδυασμό με τις συνομιλίες που διάγει η κυβέρνηση με τον βασικό μέτοχο, τον όμιλο Λάτση, που ελέγχει το 45%, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στο μάνατζμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ