Ψάχνουν φθηνό χρήμα στα εταιρικά ομόλογα

Πάνω από πέντε εκδόσεις προ των πυλών με τους εγχώριους ομίλους να θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ευνοϊκότερα επιτόκια

Ψάχνουν φθηνό χρήμα στα εταιρικά ομόλογα

Εταιρικά ομόλογα αξίας άνω των 500 εκ. ευρώ ετοιμάζονται να εκδώσουν εταιρίες εισηγμένες και μη, επιλέγοντας τη λύση της φθηνής χρηματοδότησης σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό- που τους εξασφαλίζουν τα ευνοϊκά επιτόκια και η αυξημένη επενδυτική προσφορά.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Σε γενικές γραμμές ενδιαφέρον υπάρχει από εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν το δανειακό τους προφίλ και να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Πάνω από πέντε εκδόσεις προετοιμάζονται αυτή την εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες συμβάσεις με τους αναδόχους των εκδόσεων έχουν υπογραφεί και ορισμένοι φάκελοι έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη έκδοση μέσω δημόσιας προσφοράς θα πραγματοποιηθεί εντός διμήνου.

Μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω εταιρικών ομολόγων αξιοποίησαν οι Μυτιληναίος, Μotor Oil, ΟΠΑΠ, Sunlight, Housemarket, MLS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συνολικά το 2017 οι εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1,9 δισ. ευρώ από εταιρικά ομόλογα ενώ μόλις 251 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας. Αν οι δείκτες της οικονομίας κινηθούν όπως αναμένεται, θετικά, εκτιμάται ότι το 2018 τα έσοδα από εταιρικά ομόλογα θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα.

ΠΑΝΓΑΙΑ

Το μεγαλύτερο από τα εταιρικά ομόλογα που ετοιμάζονται είναι αυτό της Πανγαία, της ΑΕΑΑΠ που σχεδιάζει και την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αν οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν και δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις αναμένεται η έκδοση ομολογιακού δανείου 200-250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις. Με τα νέα κεφάλαια η εταιρεία σκοπεύει να αναπτυχθεί στα τουριστικά ακίνητα στην Αττική και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, με έμφαση στα πολυτελή ακίνητα.

Η εταιρεία πρόσφατα εισήλθε στον κλάδο της φοιτητικής στέγης, καθώς έχει εκμισθώσει στην Dimand Real Estate ακίνητο στην Πάτρα, το οποίο έως το τέλος του έτους θα έχει μετατραπεί σε συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών και ανάλογες προετοιμάζει σε άλλες πόλεις με έντονη παρουσία φοιτητών.

Τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προς το παρόν μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο αν και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για την άντληση κεφαλαίων, αλλά και για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διασποράς.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο για την έναρξη των αντίστοιχων διαδικασιών αναζητά και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με το ύψος της έκδοσης να τοποθετείται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ. Πρόθεση είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων με στόχο να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η άλλη εταιρεία του ομίλου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέρυσι συγκέντρωσε κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ από τη διάθεση 60.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς που η προσφορά υπερκάλυψε κατά 2,57 φορές.

CORAL - ΜΟΤΟΡ ΌΙΛ

Στην προετοιμασία για την έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω δημόσιας προσφοράς και διαπραγμάτευσής του στο Χ.Α. είναι και η Coral (πρώην Shell Hellas), 100% θυγατρική της Μότορ Όιλ Ελλάς. Με σύμβουλο έκδοσης την Alpha Bank, η Coral θα επιδιώξει την άντληση έως 100 εκατ. ευρώ. Βασική δραστηριότητα της εταιρείας είναι η διανομή και εμπορία μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της, λειτουργεί περίπου 740 πρατήρια υπό το σήμα Shell και το μερίδιο αγοράς της ξεπερνά το 20%.

COSTAMARE

Το πρώτο ομόλογο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που θα εκδοθεί στην Ελλάδα και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα είναι της Castamare και το εγχείρημα παραμένει σε εξέλιξη, αφού πρέπει να επιλυθούν διάφορα τεχνικής φύσεως ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Η έκδοση του ομίλου Costamare αναμένεται να είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει την πρώτη του είδος στο Χ.Α.

BSB

Ο όμιλος, συμφερόντων της οικογένειας Μπιθαρά, ο όμιλος B&F που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται τα brands BSB και Lynne, έχει ήδη καταθέσει το σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμάται ότι εντός των ερχόμενων μηνών θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 25 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, θα αξιοποιηθούν τόσο με την υποκατάσταση υφιστάμενου δανεισμού, όσο και με την οργανική ανάπτυξη του ομίλου στις αγορές του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ