Αναζητά startups προς χρηματοδότηση το επενδυτικό fund της Metavallon

Ποιος είναι ο στόχος του; Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας

Αναζητά startups προς χρηματοδότηση το επενδυτικό fund της Metavallon

Σε πλήρη εγρήγορση δείχνουν να βρίσκονται τα πρώτα επενδυτικά funds που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Equifund, στόχος του οποίου είναι η χρηματοδότηση νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) αλλά και γενικότερα εταιρειών που διαθέτουν σημαντικές καινοτομίες και είναι έτοιμες για επέκταση στο εξωτερικό.

Το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο συμμετοχών EquiFund ξεκίνησε τις δραστηριότητές του. Πρόκειται για το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC που δημιούργησε η ομώνυμη εταιρεία, με κεφάλαια συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι αρχικές τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προτάσεων είναι να βασίζονται σε κάποιο ολοκληρωμένο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectual property - πνευματική ιδιοκτησία) και οι ιδρυτές να σχηματίζουν μια αφοσιωμένη και συμπληρωματική ομάδα. Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχουν παράλληλα στο market accelerator της Metavallon VC, ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. Η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerator της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2018.

Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια, με το πλάνο για τη διάθεση των 32 εκατ. ευρώ να είναι δεκαετές.

Τo Metavallon VC έχει χρηματοδοτηθεί κατά 84% (περίπου 27 εκατ. ευρώ) από το EquiFund και κατά 16% από 16 ιδιώτες επενδυτές. Εξ αυτών, ο μόνος που γνωστοποιήθηκε είναι η NBG Invest του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική στόχος του Metavallon VC είναι η χρηματοδότηση 30 έως 50 επιχειρηματικών σχεδίων που κινούνται στον χώρο της τεχνολογίας και διαθέτουν έντονο το στοιχείο της καινοτομίας.

Στη συνέχεια, για τα επιχειρηματικά σχέδια που θα καρποφορήσουν και θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες, η Metavallon VC θα μπορεί να επενδύσει έως και 2,5 εκατ. ευρώ.

Το Metavallon VC είναι το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο που χρηματοδοτεί το EquiFund. Το τελευταίο είναι το ταμείο συμμετοχών που επενδύει σε άλλα ταμεία (fund of funds) και το οποίο δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας με κεφάλαια του ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) με κεφάλια ύψους 60 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ