«Τρέχουν» οι συνδέσεις VDSL του ΟΤΕ

Στα 192,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2017 - Διανέμει μέρισμα 0,35 ευρώ

«Τρέχουν» οι συνδέσεις VDSL του ΟΤΕ

Επενδύσεις, κυρίως σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής, ύψους 800 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε το 2017 ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οικονομικά του αποτελέσματα.
Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE ανήλθαν σε 3.857,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,3%. Η κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε 1.303,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,3% με το περιθώριο ΕΒΙΤDA να παραμένει αμετάβλητο. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το δ΄τρίμηνο του 2017, ανήλθαν σε 213,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 51,8%, κυρίως λόγω των επενδύσεων στις δραστηριότητες σταθερής στην Ελλάδα, ενώ για το σύνολο του 2017, ανήλθαν σε 797,5 εκατ. ευρώ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017, που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τίθεται σε ισχύ νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017, υπερδιπλάσιο από το 0,16 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι, ενώ ξεκινάει και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 90 εκατ. ευρώ για το 2018.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ στο δ´τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3,9%, καθώς η ισχυρή αύξηση στα έσοδα από τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αντισταθμίστηκε πλήρως από τη μείωση των εσόδων στη διεθνή χονδρική. Η πτώση στα έσοδα χονδρικής οφείλεται κυρίως στη μείωση της διεθνούς κίνησης, καθώς και της χονδρικής τιμής LLU.

Τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση 1% σε ετήσιο επίπεδο. Οι πελάτες VDSL αυξήθηκαν κατά 62% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι φτάνοντας τις 354.000 ή το 20,1% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία προσέφερε ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι και 200Mbps. Οι συνδρομητές COSMΟΤΕ TV ανήλθαν σε 525 χιλιάδες στο τέλος του έτους.

Τα συνολικά έσοδα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,1% το δ' τρίμηνο του 2017, εντείνοντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 240,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,6% στο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, υποστηριζόμενα από μια ακόμα διψήφια αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες data.

Στη Ρουμανία, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας σημείωσαν αύξηση 0,9% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, τα έσοδα στην κινητή διαμορφώθηκαν στα 464,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7%. Στην Αλβανία, στο δ τρίμηνο του 2017, τα έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα, αντικατοπτρίζοντας τον εξορθολογισμό της αγοράς.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟΤΕ. Επενδύσαμε δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ήδη στις επιδόσεις μας τα οφέλη από τις σημαντικές επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην εμπειρία του πελάτη. Το δ τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής. Οι επενδύσεις μας σε δίκτυα οπτικών ινών αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τρίμηνο, ενώ και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται. Επεκτείνοντας τα δίκτυά μας, και βελτιώνοντας την ευρυζωνική εμπειρία των πελατών μας, καλύπτουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για internet υψηλών ταχυτήτων. Χάρη στα υπερσύγχρονα δίκτυά μας 4ης γενιάς, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες. Στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, έχοντας ωστόσο σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας, που κορυφώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά τις δυνατότητές της, τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και τους πολίτες να βελτιώσουν τη ζωή τους». Και κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος του Ομίλου: «Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάσαμε μια νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, με στόχο να τους ανταμείψουμε γιατί με την υποστήριξή τους, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της και να ανακάμψει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Το όφελος για όλους τους μετόχους μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τη σταδιακή επαναφορά των επενδύσεων σε κανονικά επίπεδα και την ομαλοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ