Πάει για Απρίλιο ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Πάει για Απρίλιο ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Παράταση για τις 4 Απριλίου πήρε ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια, ο οποίος αρχικά είχε οριστεί για τις 20 Φεβρουαρίου.

 


Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η εφαρµογή του ηλεκτρονικού συστήµατος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε οδικό άξονα πλεονεκτεί, σε σχέση µε οποιοδήποτε άλλο σύστηµα χρέωσης καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη, αποκλειστικά µε βάση τη διανυόµενη χιλιοµετρική απόσταση.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών ήτοι:

1.Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια “Εποχούμενη Συσκευή” (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2.Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση.

Από το νέο σύστημα, θα εξαιρεθούν η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και η Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως – επίσης – θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διoδίου τέλους.


Υπενθυμίζετε ότι το κόστος του εν λόγω έργου αναμένεται να ανέλθει στα 400 εκ. ευρώ εκ των οποίων, με τα βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου θα κατανεμηθούν 100 εκ. ευρώ το 2018, 270 εκ. ευρώ το 2019, 10,5 εκ. ευρώ το 2020, 10 εκ. ευρώ το 2021 και 10 εκ. ευρώ το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ