Με το πιστόλι στον κρόταφο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Πάνω από 360 ακίνητα στο σφυρί μέσα στο επόμενο 10ήμερο – Ποιες πασίγνωστες εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά στοιχεία

Με το πιστόλι στον κρόταφο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

   Τα ψέματα τελείωσαν. Αύριο είναι η τελευταία Τετάρτη για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία ενώ από τις 28/02 οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τις τράπεζες, θα γίνονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για τις 28/02 είναι προγραμματισμένοι τουλάχιστον 280 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ για αύριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν επιπλέον 80. Η κυβέρνηση πιέζεται από όλες τις πλευρές να δείξει έργο κάτι που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους 360 πλειστηριασμούς δεν θα κηρυχτούν άγονοι αυτή τη φορά. 

Έστω και αν οι τράπεζες χρειαστεί να αγοράσουν οι ίδιες τα ακίνητα. Μετά το χθεσινό πάγωμα της δόσης στοEurogroup–και δεδομένου ότι τοEurogroupτου Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου- η κυβέρνηση έχει μόλις δύο Τετάρτες στη διάθεσή της (την αυριανή και την επόμενη) για να δείξει έργο. Για την 1ηΜαρτίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση τουEuroworkingGroupστην οποία θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν πρόοδο.

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου που πέρασε από τη Βουλή, οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία σε περιπτώσεις που επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες ή ιδιώτες, μπορούν να πραγματοποιούνται έως και 21 Φεβρουαρίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αποχή των συμβολαιογράφων δεν έχει προγραμματιστεί για αύριο αλλά ούτως ή άλλως οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί με τις φυσικές διαδικασίες είναι ελάχιστοι. Όλο το βάρος έχει πέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία «φορτώνεται» πλέον με ολοένα και περισσότερες καταχωρήσεις. Τα στατιστικά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1735 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 263 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στον κατάλογο των πλειστηριασμών ξεχωρίζουν και γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν όπως είναι ηISOBAU, ο Πετζετάκις, η ΠΡΟΜΟΤ Λαϊνόπουλος, η Χατζηϊωάννου ΑΒΕΕ, η Καρούζος 4 ΚΑΠΠΑ ειδών ένδυσης, ηAdamsΑναγνωστόπουλος, ηKERAFINAκαι άλλες.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά και από τη χθεσινή συνεδρίαση τουEurogroup, οι δανειστές θέλουν πλέον συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η «τριανδρία» (Μοσκοβισί, Σεντένο, Ρέγκλινγκ) ρωτήθηκε χθες για το τι ακριβώς επιθυμούν προκειμένου να θεωρήσουν ως εκπληρωμένο το προαπαιτούμενο των πλειστηριασμών. Μίλησαν για πρόοδο και στοιχεία που να δείχνουν ότι συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι πιέσεις ειδικά από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήταν ασφυκτικές καθώς η ΕΚΤ επιθυμεί ταχύτατη αποπλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ