Xορός υψηλών μερισμάτων από εισηγμένες

Στόχος η προσέλκυση νέων μακροπρόθεσμων επενδυτών -Τα σχέδια των εταιρειών για το 2018

Xορός υψηλών μερισμάτων από εισηγμένες

Μια ακόμη χρονιά αυξημένων μερισμάτων θα είναι το 2018, καθώς οι εισηγμένες θέλουν να προσελκύσουν νέους, μακροπρόθεσμους επενδυτές, στέλνοντας το μήνυμα των υψηλών αποδόσεων. Ετσι, θετικές εκπλήξεις αναμένεται να δημιουργήσουν στους επενδυτές οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων κάποιων εισηγμένων το επόμενο διάστημα, καθώς οι μερισματικές αποδόσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Την αρχή για φέτος, την έκανε ο ΟΤΕ που ανακοίνωσε ήδη μια νέα μερισματική πολιτική, με στόχο την επιστροφή ρευστότητας στους μετόχους. Η εταιρεία θα δώσει διπλάσιο μέρισμα από πέρσι, μοιράζοντας συνολικά 170 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέσει περί τα 90 εκατ. ευρώ για αγορά ιδίων μετοχών αλλάζοντας τελείως το μοντέλο αμοιβών των μετόχων του. Η νέα πολιτική αμοιβών του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας των μετόχων του, στη σημερινή συγκυρία, της εξόδου από μια μακροχρόνια εποχή κρίσης. Ταυτόχρονα η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, που δεν αφορά μόνο το 2018 αλλά μεσοπρόθεσμη, δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τη διάθεση του 5% των μετοχών του που προχωρεί την περίοδο αυτή, από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΞΑΝΑ

Μέρισμα μετά από χρόνια, και μάλιστα ικανοποιητικό, αναμένεται να διανείμει και η Μυτιληναίος καθώς ο όμιλος παρουσιάζει ισχυρές ταμειακές ροές (παρά τις υψηλές δαπάνες επενδύσεων – capex) και εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 0,35 ευρώ ανά μετοχή. Να τονίσουμε ότι οι μέτοχοι της Μυτιληναίος έχουν να πάρουν μέρισμα πάρα πολλά χρόνια ενώ οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ είχαν πάρει μέρισμα 0,15 ευρώ πέρσι. Δηλαδή την πρώτη χρονιά μετά τη συγχώνευση ΜΕΤΚΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ θα λάβουν διπλάσιο μέρισμα και οι μέτοχοι της Μυτιληναίος μέρισμα …επιτέλους, αφού πλέον η νέα δομή της εταιρείας επιτρέπει την εμφάνιση κερδών κάτι που όσο ήταν Holding δεν είχε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κερδοφορία μετά φόρων θα πλησιάσει τα 150 εκατ. ευρώ φέτος ενώ στόχος της διοίκησης είναι να διανέμει μέχρι το 35% των κερδών. Περισσότερα για ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος θα γνωρίζουμε στις 28 Μαρτίου, με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο ΟΠΑΠ ακολουθώντας σταθερά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, κάτι που επιθυμούν και οι ξένοι μέτοχοι, δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι φέτος. Έχοντας δώσει ήδη προμέρισμα 0,10 ευρώ και μέρισμα 0,70 ευρώ αναμένεται το τρίτο μέρος της επιστροφής που θα ανακοινωθεί με τα οικονομικά του αποτελέσματα. Πάγια στρατηγική της εταιρείας είναι να μοιράζει στους μετόχους το μεγαλύτερο μέρος του cash flow και έτσι και φέτος αναμένεται το συνολικό μέρισμα να ξεπεράσει το 1 ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αντίθετα δεν είναι καθόλου πιθανό να επαναληφθεί φέτος η περσινή θετική έκπληξη της Τιτάν, η οποία πέρσι είχε ανακοινώσει μέρισμα 0,10 ευρώ αλλά επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή. Φέτος ενδεχομένως, αν τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα και οι προοπτικές καλές όπως διαφαίνεται ίσως δοθεί ένα μέρισμα άνω των 0,10 ευρώ, αλλά χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου. Ωστόσο σταθερή πολιτική της εταιρείας είναι να διανέμει στους μετόχους της το 1/3 των κερδών της.

Η Fourlis πιθανότατα δεν θα δώσει μέρισμα άνω των 0,10 ευρώ ανά μετοχή καθώς δεν θεωρεί ότι η όποια βελτίωση στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι ακόμη τόσο θετική ώστε αν δημιουργεί ασφάλεια στην εταιρεία. Εξάλλου η ανάγκη επενδύσεων είναι διαρκής και ακόμη είναι νωρίς για να προβεί σε γενναιοδωρίες…

Διπλάσιο μέρισμα από πέρσι θα διανείμει ο ΟΛΠ αν και η μερισματική του απόδοση παραμένει χαμηλή. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται, όπως ανακοινώθηκε θα είναι 0,1712 ευρώ από 0,0892 ευρώ το 2016 (αύξηση 92%) ενώ ο ΟΛΠ θα καταβάλει 4,1 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση 2017 έναντι 3 εκατ. το 2016 και 2 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 21,2 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 11,0 εκατ. ευρώ της χρήσης 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 92% και το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 68,6% σε 11,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ της χρήσης 2016.

Αύξηση μερίσματος ανάλογη της αύξησης των οργανικών κερδών, θα έχει και η ΠΑΝΓΑΙΑ, αν και σημειώνεται ότι στα διανεμόμενα κέρδη δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από αναπροσαρμογές παγίων που ενισχύουν τις αποδόσεις. Η εταιρεία δίνει σταθερά άνω του 80% των κερδών της και τα οργανικά κέρδη προβλέπονται ανοδικά φέτος.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ