Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ «ταξιδεύουν» σε Τουρκία και Κίνα

 Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ «ταξιδεύουν» σε Τουρκία και Κίνα

 


Εδώ και 60 χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ κατέχει ηγετική θέση στη ελληνική πτηνοτροφία με μερίδιο αγοράς 30% στην αγορά κοτόπουλου.

Ιδρύθηκε το 1958, εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, απασχολεί περί τους 1000 εργαζομένους και έχει στο ενεργητικό του εξαγωγική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, την Αλβανία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία και την Κίνα.

Η πορεία του συνεταιρισμού με βάση τους τζίρους των τελευταίων ετών διατηρείται σταθερά ανοδική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2015 έκλεισε με κύκλο εργασιών 193,4 εκατ. ευρώ και το 2016 με 209,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα κέρδη ήταν 3,4 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. ευρώ.

Η Πίνδος βρίσκεται σε όλα τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, ενώ διατηρεί και συνεργασία για την παραγωγή κοτόπουλου ιδιωτικής ετικέτας για την ΑΒ Βασιλόπουλος με την ονομασία «κοτόπουλο από γιαννιώτικες φάρμες». Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στη διακίνηση κατεψυγμένων προϊόντων, όπως λαχανικά, κρέατα, πατάτες και ψαρικά, ενώ σε συνεργασία με την Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε. και την Ovo Fresco διακινεί φρέσκα και παστεριωμένα αβγά, νωπά και κατεψυγμένα καθώς και προϊόντα αβγού των συγκεκριμένων εταιρειών.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Πίνδος έκανε ένα ακόμα βήμα με την είσοδό της στον τομέα των αλλαντικών, παράγοντας λουκάνικα Φρανκφούρτης από κοτόπουλο, σαλάμι και παριζάκι από κοτόπουλο, καπνιστό ρολό κοτόπουλο συσκευασμένο, καθώς και φιλέτο κοτόπουλο καπνιστό.

Στον τομέα των εξαγωγών, ο συνεταιρισμός στέλνει τα προϊόντα του στις βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Κίνα.

Συνολικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα προϊόντα της φτάνουν σε περίπου 5.000 σημεία πώλησης, ενώ ο όμιλος διαθέτει πανελλαδικά 15 κέντρα logistics από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τα πτηνοτροφεία της ΠΙΝΔΟΣ καλύπτουν έκταση 450.000 τ.μ. και οι πτηνοθάλαμοι πάχυνσης έχουν ετήσια παραγωγή της τάξεως των 22 εκατ. κοτόπουλων. Ειδικά πτηνοτροφεία ασχολούνται με κοτόπουλα βιολογικής εκτροφής. Επίσης, ξεχωριστές μονάδες ασχολούνται με κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής.

Το εκκολαπτήριό του έχει δυναμικότητα εκκόλαψης 600.000 αυγών την εβδομάδα, για τον διπλασιασμό της οποίας υλοποιείται νέα επένδυση, καθώς και υψηλή δυναμικότητα παραγωγής νεοσσών πάχυνσης. Τα πτηνοσφαγεία του έχουν δυναμικότητα σφαγής 8.000 κοτόπουλων την ώρα.

Εκτός από τα νωπά και κατεψυγμένα ολόκληρα και τεμαχισμένα κοτόπουλα, οι βιομηχανικές μονάδες του, παράγουν και τυποποιούν ψημένα κοτόπουλα, αλλαντικά, γύρο, κιμά και πίτες από κοτόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ