Αναδιάρθρωση ή πλειστηριασμός για την Coco-Mat

Όλο το παρασκήνιο

Αναδιάρθρωση ή πλειστηριασμός για την Coco-Mat


Οι μέτοχοι της Coco-Mat βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν βιώσιμους όρους σε δάνειο που καταγγέλθηκε στις αρχές του 2018, για το οποίο βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είχε εκδοθεί διαταγή πληρωμής ύψους 6 εκατ. ευρώ σε βάρος της εταιρείας τους (για οφειλές 22,8 εκατ. ευρώ), με απόφαση που εξέδωσε έπειτα από σχετικό αίτημα της τράπεζας το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, απορρίπτοντας αίτηση αναστολής.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει κρίση στο περιβάλλον της εταιρείας, που ειδικεύεται στην αγορά των οικολογικών προϊόντων ύπνου, λευκών ειδών και επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ένα δάνειο το οποίο έχει συναφθεί από το 2014, όταν ο όμιλος Limbra απέκτησε το 50% της Coco-Mat. Ήταν ύψους 19 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% και η σύμβασή του υπεγράφη στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της τότε MAXI ABEE / Coco-Mat.

Αυτό έγινε με απόσχιση του τομέα real estate, που εκπροσωπείται από την εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ και την ίδρυση της Coco-Mat ΑΒΕΕ, η οποία συγκέντρωσε την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στην Ξάνθη, το δίκτυο και εν γένει την ανάπτυξη του brand. Ο έλεγχος της νέας εταιρείας ανήκει κατά το ήμισυ στους αδελφούς Ευμορφίδη, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει περάσει στον όμιλο Libra, ο οποίος σ’ αυτή την επένδυση είχε ως βασικό συνεργάτη τον επενδυτικό όμιλο The Cycladic Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή και της οικογενείας του.

Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος της Coco-Mat εκτιμάται σε 23 εκατ. ευρώ με EBITDA γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 45% περίπου του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ